Italija: „Ne stvarajmo iluzije zbog malog pada“

Svet 24. mar. 202009:43
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Paolo Salmoirago

Italijanske sanitarne vlasti pozvale su da se ne "stvaraju iluzije" oko pada broja novih slučajeva zaraženih koronavirusom u zemlji.

„Ne treba da stvaramo iluzije na osnovu malog pada“, rekao je predsednik Višeg instituta zdravlja Silvio Brusafero za Rai Radio2.

Prema novom zvaničnom bilansu objavljenom sinoć, broj novozaraženih pao je na 4.789 u odnosu na 6.557 u subotu.

Italija je zabeležila 601 novi smrtni slučaj vezan za koronavirus u poslednja 24 časa, što je takođe u padu. Ukupno je umrlo 6.077 ljudi od početka epidemije.

„Treba pažljivo da ispitamo podatke, analiziramo ih na epidemološkom planu. Treba čekati još nekoliko dana da se vidi kakav je trend, sada smo u vrlo važnoj nedelji“, rekao je on.

Brusafero je pozvao svoje sunarodnike da poštuju mere bezbednosti da bi se sprečile nove zaraze.

„Trudimo se svi da sledimo dobro ponašanje. Loše ponašanje danas će imati posledice naredne dve nedelje“, upozorio je on.

Po njegovim rečima, sposobnost da se rigorozno poštuju mere svakako će uticati na razvoj krivulja zaraze u svim regionima.

Velika većina Italijana sada izgleda prihvata da poštuje restriktivne mere, što pokazuju prazne ulice u glavnim italijanskim gradovima – od Milana do Napulja, preko Rima i Firence.