Hrvatska otvara crkve ali ne i pozorišta

Svet 28. apr. 202022:13 > 00:34
Podeli:
Foto: EPA-EFE/DOMINIK BAT

Pozorišta, bioskope, koncertne dvorane i stadione nismo još stavili na dnevni red, ali razmišljamo o njima, napravićemo epidemiološki okvir i za njih, objasnio je na konferenciji za medije Nacionalnog štaba civilne zaštite Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdarvlje. ’

Pitanje novinara se odnosilo na to kakve se mere mogu provesti u crkvama, a ne mogu u pozorištu.

“S obzirom na to da pozorišta  funkcionišu na komercijalnom principu, ako mi propišemo tu socijalnu distancu i ako propišemo mere koje trebamo, hoće li se isplatiti pripremati predstave. Mi smo svakako spremni da razmotrimo. Još pozorišta nismo obrađivali. pravićemo epidemiološki okvir i za njih, kad prođu ove faze koje smo već propisali”, odgovorio je Capak.

Zašto se otvaraju crkve, a ne i bioskopi i pozorišta novinarima je objasnio i šef  Nacionalnog  štaba civilne zaštite Davor Božinović.

„Čuli ste i danas objašnjenje na to pitanje, ovo je jedna situacija, ukoliko neko i sumnja, a nema razloga sumnjati jer se i u prvoj fazi pokazala disciplina kad su u pitanju vernici, kad su u pitanju sveštenici svih konfesija, nema sumnje da će se svi držati vrlo disciplinovano“, rekao je Božinović.

Foto: EPA-EFE/DOMINIK BAT

 

U ponedeljak  je krenula prva faza popuštanja mera u Hrvatskoj, a sledeća faza je sledećeg ponedjeljaka, kada bi sa radom trebale početi uslužne delatnosti u kojima se ostvaruje blizak kontakt sa mušterijama, poput frizerskih i kozmetičkih salona.

No postoji i svojevrsna međufaza u kojoj su samo – mise. Zabrana verskih okupljanja, naime, ukida se već ove subote, 2. maja.

I dok se ovih dana nije znalo gotovo ništa o merama koje će se, nakon što se otvore, morati poštovati u crkvama, počele su curiti informacije kako će od subote izgledati mise.

Prema informacijama  Jutarnjeg lista  mise će se održavati bez ograničenja u broju ljudi koji mogu ući u crkvu.

Pravila će, piše Jutarnji, biti slična onima koja su napisana i usuglašena s biskupima još sredinom marta, a koja nikada nisu stupila na snagu jer je došlo do potpune zabrane okupljanja. Preporučiće se da na mise ne dolaze starije osobe, a propisaće se i da se dezinfekcija provodi kao i u drugim zatvorenim prostorima. Crkva bi se trebale dezinfikovatii nakon održavanje misa. Ukloniće se sveta voda koja inače stoji na ulazu u crkvu, a novac se neće skupljati nego će vernici ostavljati nakon mise.

No, prema pisanju Jutarnjeg, broj vernika uopšte neće biti propisan, čak ni prema veličini crkve. Tek će se propisati da se mora održavati distanca između vernika, što znači razmak od dva metra.

 

Komentari

Vaš komentar