Hrvatska ćutke otvorila granice, ulaze i turisti

Svet 13. maj. 202010:41 > 10:56
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

U tišini, bez mnogo pompe, Hrvatska je pre četiri dana neformalno otvorila svoje granice za turiste, iako je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović juče najavio da će Evropa na nivou cele Unije tek danas doneti odluku o tome kako će se ovog leta obavljati turistički promet.

Ovako nešto moglo se i naslutiti još juče tokom redovne konferencije Štaba civilne zaštite, kada je šef Štaba Božinović na pitanje novinara potvrdio da osobe koje na granici dokažu da u Hrvatskoj imaju rezervisan turistički smeštaj – zapravo bez problema mogu da uđu u zemlju, prenosi Jutarnji list.

Službene preporuke

Formalno-pravno, to je u suprotnosti s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, koji je donesen 9. maja, kojima je propisano da hrvatsku granicu stranci mogu prelaziti samo u tri specifične situacije.

Prva podrazumeva da stranac u Hrvatskoj u vlasništvu ima nekretninu ili plovilo ili ovamo dolazi na sahranu, a i za jedno i drugo na granici mora da predoči konkretnu dokumentaciju.

Osim toga, stranac u zemlju službeno može ući i ako ga je u Hrvatsku pozvao neki ekonomski subjekt, a treća situacija se odnosi na strance koji za posetu zemlji imaju neki “poslovni razlog”, odnosno ekonomski interes.

Upravo turisti spadaju u kategoriju ekonomskog interesa pa, iako to tako decidirano nigde nije navedeno, zapravo mogu prelaziti granice.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Turisti su ekonomski interes

„Naravno da je svaki turista ekonomski interes. Mi smo turistička zemlja i jasno je koliko će nas pogoditi loša sezona. Ipak, s druge strane, ne želimo decidirano da pozivamo strance s obzirom na situaciju, ali nećemo ih odbijati pa će moći da dođu na letovanje ako su uplatili neki aranžman“ kaže sagovornik Jutarnjeg lista, čime, ustvari, potvrđuje i izjavu koju je ministar Božinović novinarima dao u ponedeljak.

Strani turisti će kao i oni koji dolaze u poslovne svrhe, na ulasku u zemlju dobiti uputstva o ponašanju u pisanom obliku.

„To će značiti što više zadržavanja u objektu u kojem imaju uplaćen odmor. Što se tiče mora, naravno da će se moći da se kupaju jer su s tim ciljem i uplatili aranžman. Tu će se, naravno, morati pridržavati uputstava koje su izdane za sve korisnike plaža, a to su higijena i fizička distanca, o čemu će brigu voditi koncesionari, koji su dužni da sprovode smernice Hrvatskog zavoda za javno zdravlje“ navodi izvor.

Nakon što je Božinović dao izjavu o tome kako turisti s uplaćenim smeštajem u Hrvatskoj zapravo mogu da prelaze granicu, vest je iznenadila brojne radnike u turizmu, posebno s obzirom na činjenicu da formalno-pravno nigde nije navedeno da su turistički razlozi dovoljni za prelazak granice.

Foto:Shutterstock

Ministarstvo zatrpano pitanjima

Izjava je bila dovoljna da Ministarstvo turizma odmah bude zatrpano pitanjima i pozivima svih onih koji ove godine očekuju kakav-takav turizam, i to sa željom da im Ministarstvo službeno objasni koji to turisti mogu da prelaze granicu, po kojim uslovima, kakva će se dokumentacija od njih tražiti na granici te koja će biti ostala pravila.

Ministarstvo turizma Štabu civilne zaštite poslalo je dopis u kojem predlaže da se stvar formalno-pravno i “legalizuje”, odnosno da se u uslove prelaska granice za strance doda kako “strani državljani granicu mogu preći ako poseduju potvrdu rezervacije smeštaja u smeštajnom objektu”, a ta bi se potvrda, bude li inicijativa prihvaćena, odnosila na sve – hotele i ostale vrste smeštaja, uključujući zakup u kampu, ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma, potvrdu rezervacije u luci ili vaučer putničke agencije.

Pročitajte još:

Ministarstvu turizma juče su dopis poslale Hrvatsko udruženje turističkih agencija i Kamping udruženje Hrvatske.

„Tražili smo da nam Ministarstvo turizma da jasne odgovore koji to stranci i po kojim uslovima smeju preći granicu, a potom i da informaciju o tome kakvi će uslovi za njih važiti prilikom vraćanja u njihove matične zemlje. Naime, za turizam nije važno samo kakva pravila vrede kod nas nego i kakva će pravila za turiste vrediti po povratku kući – hoće li morati ići u izolaciju i slično.

Naime. Hrvatska se na ovakvo neformalno popuštanje mera prelaska granica odlučila kako ne bi naljutila Evropsku uniju, zajednicu koja forsira da se postupak prelaska granica definiše na nivou cele Evrope, a takav stav, kaže naš sagovornik, uglavnom forsiraju veće zemlje, one koje ne zavise od turizma, i one koje bi ovo leto svoje građane radije zadržale unutar granica.

Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Pregovori između zemalja

Zemlje će međusobno morati da sklapaju bilateralne ugovore, a prvi bi za Hrvatsku trebao biti onaj sa Slovencima.

Kako je ministar Capeli nedavno najavio, ugovor sa Slovenijom, u čijem će sastavljanju učestvovati i epidemiolozi, trebao bi biti gotov do kraja nedelje, a granice s ovom zemljom otvorene do kraja maja.

Hrvatska se nada da turistima koji budu napuštali zemlju, odakle god dolazili, neće biti nametnuta mera samoizolacije i upravo bi to bilateralnim sporazumima trebalo i definisati.

„Mere samoizolacije na granicama uvedene su kao prevencija i to se sada menja. Evropska komisija će sutra izaći s preporukama granica unutar EU i mogućnostima aktiviranja turizma i u tom će se kontekstu razgovarati o tome kako pojedine države, pa i regije mogu internim sporazumima regulisati prelaz granice po fazama. Jedno takvo područje postoji na Baltiku, a sada se razgovara o drugim područjima. Znate da smo i mi u kontaktu sa svojim susedima“ rekao je Davor Božinović, šef Nacionalnog stožera.

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Šef istarskog Štaba civilne zaštite Dino Kozlevac kaže da od pre četiri dana nema više obvezne mere samoizolacije pri ulasku u zemlju.

„Svi stranci koji dolaze u Hrvatsku dobiju samo letak kako se moraju ponašati. Nema više provere, nema više samoizolacije. Jedina mera kontrole je samodisciplina i samoodgovornost stranaca koji imaju pravo da dođu i naših državljana i tu očekujem probleme jer može vrlo lako doći do ulaska koronavirusa i to može stvarati probleme sistemu“, rekao je Kozlevac.

Pravila za ulazak u Hrvatsku:

zabranjuje se prelazak osoba preko svih graničnih prelaza
izuzeci su:
zdravstveni radnici i hitni pacijenti
prekogranični radnici
prevoznici
diplomate i policajci
putnici u tranzitu

Preporuke HZJZ-a za hrvatske i strane državljane koji pod posebnim uslovima uđu u Hrvatsku sprovodi se obavezna 14-dnevna samoizolacija

Izuzetak su i:

osobe koje putuju zbog neodložnih ličnih razloga

Preporuke HZJZ-a:

ukida se obaveza 14-dnevne samoizolacije

Strani državljanin koji želi preći granicu mora:

imati dokumentaciju da poseduje nekretninu ili plovilo u Hrvatskoj
imati dokumentaciju kojom dokazuje da ide na sahranu
poseduje dokumentaciju kojom dokazuje poziv ekonomskog subjekta u RH ili interes gospodarskog subjekta za njihov dolazak u RH
Ulazak turista smatra se ekonomskim interesom pa će svi biti pušteni u zemlju

 

 

 

Komentari

Vaš komentar