Hrvatska akademija nauka: Hrvatski jezik uslov Srbiji za pristupanje EU

Svet 21. okt. 202113:08
Podeli:
Zagreb Foto: Shutterstock/KIKLOP_VISUAL

Hrvatska akademija nauka i umetnosti (HAZU) predložila je vladi da kao jedan od uslova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji zatraži da zvanični Beograd, kako navode, "javno i nedvosmisleno prizna hrvatski jezik kao poseban i nezavisan standardni jezik i jedan od službenih jezika EU", prenela je Hina.

Izjavu o tome je doneo Odbor za normu hrvatskoga standardnog jezika HAZU, a prihvatila ju je Uprava Akademije i sada je ona službeni stav HAZU, koji je osim medijima dostavljen i premijeru Andreju Plenkoviću.

Odbor je, navodi se u saopštenju HAZU, izjavu doneo „uzimajući u obzir činjenicu da kulturna i javna tela Srbije, kao i institucije koje se finansiraju iz njenog proracuna, učestalo već godinama poricu postojanje hrvatskoga jezika i njegove istorije i prisvajaju hrvatsku književnu baštinu, a osobito hrvatsku književnost Dubrovnika, obrazlažuci to tezom da su dubrovacki pisci navodno pisali na srpskom jeziku“.

Odluka je, kažu doneta i zbog cinjenice da se u obrazovnom programu u školama Srbije hrvatski jezik navodno „lažno prikazuje kao srpski jezik koji se samo naziva hrvatskim imenom“.

BONUS VIDEO Rasprava Zorana Milanovića sa novinarima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar