Peticija intelektualaca protiv Krivokapićeve vlade

Svet 26. nov. 202019:02 > 19:17
Podeli:
Foto: N1

Grupa kulturnih i javnih radnika Crne Gore pozvala je poslanike da ne glasaju za vladu mandatara Zdravka Krivokapića i time, kako kažu, zaštite temeljne, ustavom definisane vrednosti savremene Crne Gore. U peticiji koju su potpisali navode da je vlada, i pre njenog izglasavanja, pokazala da je pod uticajem Srpske pravoslavne crkve, te da je čine ministri iz samo jedne verske zajednice, osim "dekorativno postavljenog čelnika URE".

U peticiji koju je potpisalo njih 150, izvan Crne Gore ne mnogo poznatih intelektualaca, navode da Krivokapićeva, najavljena kao ekspertska, reformska i pomiriteljska, pokazuje i pre nego što je izabrana „besprimerni šovinizam, jezik mržnje, negiranje tradicijske, kulturne i nacionalne posebnosti Crnogoraca, najbrojnije nacionalne zajednice u Crnoj Gori“.

Izglasavanje nove crnogorske vlade u parlamentu zakazano je za 2. decembar, a crnogorski intelektualci kažu da su „činjenica da je mandatara predložila Srpska pravoslavna crkva i da je njen uticaj na formiranje vlade osvedočen i personalnim rešenjima u vladi, kao i otvoreni fundamentalistički stavovi mandatara, direktno suprotstavljeni ustavno definisanome sekularnom karakteru Crne Gore“.

Dodaje se odabir kandidata za ministre iz samo jedne verske zajednice i od pripadnika samo jednoga naroda, izuzme li se „dekorativno“ postavljenje čelnika URA, ukazuju na to da će nova vlast potreti još jedan važan stub crnogorskog društva – njen multikulturalizam.

Krivokapić je 5. novembra predstavio kadrovska rešenja za sastav nove Vlade, u kojoj je 12 relativno nepoznatih kandidata za ministre. U međuvremenu, kandidat za ministra unutrašnjih poslova Nikola Terzić je povukao kandidaturu. Sudeći na osnovu kraćih biografija ostalih kandidata, reč je uglavnom o visokoobrazovanim osobama, pravoslavne veroispovesti.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar