Gradonačelnik Zagreba na sahrani ratnog zločinca Merčepa

Svet 25. nov. 202023:18
Podeli:
Milan Bandić Foto: Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia

Ratni zločinac Tomislav Merčep sahranjen je danas na zagrebačkom groblju Mirogoj, a sahrani su prisustvovale brojne ličnosti, uglavnom sa krajnje desnice, ali i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, javili su hrvatski mediji.

Jutarnji list piše da su na sahrani viđeni Branimir Glavaš, Anto Đapić, istoričar Josip Jurčević, Dražen Keleminec iz Autohtone Hrvatske stranke prava, Ljubo Ćesić Rojs, poslanik Hrvatskih suverenista Željko Sačić, urednik desničarskog Hrvatskog nedeljnika Ivica Marijačić, sekretar Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić, neonacista Velimir Bujanec i drugi, navodi zagrebački portal.

Tomislav Merčep umro je 17. novembra u 69. godini. Bio je komandant policijske jedinice u Pakračkoj Poljani i ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova.

U maju 2016. godine osuđen je na pet i po godina zatvora, a nakon žalbe u februaru 2017. godine, kazna mu je povećana na sedam godina zatvora.

Bio je to kraj pravosudno-političke serije koja je trajala više od 25 godina i predstavlja jednu od najprljavijih epizoda hrvatske strane u poslednjem ratu.

Merčepov ratni put započeo je u Vukovaru. Pre rata je bio poslovođa u građevinskom poduzeću, a 1990. godine kao kandidat HDZ ulazi u lokalnu upravu i postaje sekretar narodne odbrane.

Indekx.hr navodi da Merčep već tada „pokazuje zločinačke sklonosti“, „smenjuje direktore, preuzima radio, nameće se za neformalnog šefa policije, za gospodara grada“.

„Njegove metode rada, nezakonita hapšenja, torture u podrumima policijske uprave i nestanci civila iz Vukovara naterali su vlasti iz Zagreba da narede njegovo hapšenje. Okružen ljudima sumnjivih moralnih i stručnih kvaliteta, bivšim kriminalcima, preuzeo je apsolutno kontrolu u opštini Vukovar“, piše Index.hr.

Marčep je „vladao je ne prezajući od nasilnih i represivnih mera nad građanima Vukovara, bespravnim upadanjem u privatne stanove, pljačkanjem stanova, oduzimanjem privatnih vozila, nasilnim privođenjem na saslušanje, pa čak i egzekucijama“, prenosi index.hr šta je napisao tadašnji poverenik vlade za Vukovar Marin Vidić Bili.

„Smenjen je sa svih dužnosti i sa porodicom napušta Vukovar i odlazi u Zagreb, gde formira novu jedinicu i počinje s pravim divljanjem. Jedan od paviljona Zagrebačkog velesajma postaje sedište njegove jedinicep oznate pod imenom Merčepovci, Jesenje kiše ili službeno Prva zagrebačka specijalna jedinica pri MUP. Iz Zagreba jedinica odlazi na ratišta u Pakračku Poljanu, Gospić i Slano i ostavlja krvavi trag“, preneo je index.hr.(kraj) vip/js

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar