Građani EU nestrpljivi: Kad će biti odobrena ruska vakcina

Svet 08. mar. 202114:41 > 14:47
Podeli:
ruska vakcina
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Evropska agencija za lekove pozvala je članice EU da ne koriste rusku vakcinu protiv kovida-19 pre nego što ta agencija ispita njenu bezbednost i efikasnost.

Visoka zvaničnica EMA, Krista Virtumer Hohe, izjavila je za austrijsku televiziju ORF da je ta agencija počela da dobija podatke ruskog proizvođača koji će biti pregledani po evropskim standardima za kvalitet, bezbednost i efikasnost, preneo je briselski portal Euraktiv.

Pročitajte još:

„Potrebni su nam dokumenti da možemo da ih pregledamo. Takođe u ovom trenutku nemamo podatke o vakcinisanim ljudima. To je nepoznanica. Zbog toga savetujem protiv davanja nacionalne dozvole za hitnu upotrebu“, rekla je Virtumer-Hohe.

„Moći ćemo da imamo Sputnjik V na tržištu kada odgovarajući podaci budu razmotreni. EMA je već počela procenu“, rekla je Virtumer-Hohe.

Sputnjik V je već odobren ili je u fazi procene radi dobijanja dozvole u tri članice EU – Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj, a zvaničnici EU su rekli da će Brisel početi pregovore s proizvođačem te vakcine ako to zatraže najmanje četiri države.

Mađarska je jedina članica EU gde se daju ruska i kineska vakcina.

Istraživanja pokazuju da bi Slovaci radije primili rusku vakcinu nego vakcine kompanija AstraZeneka i Moderna, dok samo petina Poljaka smatra da država treba da kupi „Sputnjik V“.

Vakcinacija ruskom vakcinom je prihvatljiva za približno isti broj Slovaka kao i vakcina Fajzer/Biontek, rezultat je istraživanja koju je agencija Fokus sprovela u februaru.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Oko 55 odsto odsto ispitanika je reklo da bi primilo vakcinu američko-nemačke kompanije, dok bi tu vakcinu odbilo 35 odsto Slovaka.

Rusku vakcinu bi primilo 53 odsto Slovaka, više nego vakcinu AstraZeneka i Moderna, dok je 35 odsto ispitanika bilo protiv njene upotrebe.

Premijer Slovačke Igor Matovič je, komentarišući rezulate istraživanja, rekao da je kupovina ruske vakcine bila presudna da se osigura da vakcinu primi pola miliona ljudi koji se inače ne bi vakcinisali.

Iako je ministar zdravlja prošle sedmice dao hitno odobrenje za rusku vakcinu, njena primena još nije počela, a Slovaci nemaju mogućnost da biraju koju će vakcinu dobiti.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Za razliku od Slovaka, velika većina Poljaka ne želi vakcine iz Rusije ili Kine: po istraživanju centra Polster, samo 19 odsto ispitnika smatra da bi trebalo kupiti Sputnjik V, dok je za kupovinu kineske vakcine 26 odsto anketiranih.

Virusolog Vlodjimiež Gut izjavio je za list „Super ekspres“ da te vakcine ispunjavaju međunarodne standarde i da su zasnovane na istim faktorima kao i druge, ali, „nažalost, Poljaci su rusofobični i imaju loša iskustva zbog prodavaca koji uvoze najlošije proizvode iz Kine, uključujući lekove“, rekao je Gut.

Drugo istraživanje koje je sproveo informativni portal rp.pl pokazuje da je 6,8 odsto ispitanika spremno da primi kinesku vekcinu, a 7,7 odsto je reklo da bi primilo rusku.

Više od polovine učesnika istraživanja (59,2 odsto) je reklo da se uopšte ne bi vakcinisalo, dok 26,3 odsto nije imalo stav o vakcinisanju.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar