Gradovi koji se trude da građani ne koriste kola tokom zime

Svet 27. mar. 202116:56
Podeli:
Foto:Tanjug/Bodo Marks/dpa via AP

Postoje tri grada na svetu kojima je prioritet da građani ne budu primorani da koriste automobil u zimskim okolnostima.

Pročitajte još:

Finski Oulu je verovatno grad  najpoznatiji na svetu po biciklizmu u zimskim danima. U njemu prvo uklanjaju sneg s biciklističkih staza, a tek onda s drugih površina.

U Ouluu sneg pada pet meseci tokom godine, a staze se čiste pre sedam sati ujutro svakog jutra. Time se omogućava građanima da biciklom idu do posla ili na neko drugo mesto.

Psiholozi smatraju da je to poruka biciklistima da su važni. Dostupna je i digitalna mapa koja u realnom vremenu daje podatke o stanju na stazama.

Još jedan finski grad nastoji da građani zimi što manje koriste automobile. Reč je o Lahtiju, u kojem je razvijen sistem deljenja skija, a sve kako bi se stanovnici lako kretali skijama. Funkcioniše po sistemu deljenja bicikala. Skije su dostupne na stanicama.

U ovom gradu je napravljeno 180 kilometara staze prilagođene za kretanje skijama. Između ostalog, centar grada je prilagođen za to.

Minipolis je proglašen američkim gradom koji je najpristupačniji za bicikliste. Bez obzira na to što su u njemu zime vrlo teške, sneg nastoje što brže očisti sa staze duge 135 kilometara.

„Pre pet godina je ovaj grad bio domaćin Međunarodnog kongresa zimskog biciklizma. Tim događajem je promoviran biciklizam kao oblik prevoza tokom zime“, objavili su iz Svetskog ekonomskog foruma.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar