Gasprom potvrdio: Od sutra obustavljamo isporuke gasa Finskoj

Svet 20. maj. 202221:09
Podeli:
Foto: Vesa Moilanen / AFP / Profimedia

Finska državna energetska kompanija Gasum saopštila je danas da će Rusija prekinuti isporuku gasa Finskoj nakon što je ta zemlja odbila da plaća ruski gas u rubljama.

Ovu vest je potvrdio ruski gasni gigant Gasprom i naveo da će isporuka gasa prestati u subotu, kada se okonča postojeći ugovor o snabdevanju između dve zemlje, piše Bi-Bi-Si.

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da planira da razgovara sa Gaspromom o mogućnosti povećanja isporuke prirodnog gasa Kalinjingradu, gradu koji se nalazi između Litvanije i Poljske.

Podsetimo, finski Gasum je odbio da plati gas ruskom Gaspromu u rubljama, što je Moskva ranije tražila od evropskih zemalja.

„Zaista je žalosno što će isporuke prirodnog gasa sada biti zaustavljene uprkos našem ugovoru o snabdevanju“, rekao je izvršni direktor Gasuma Mika Viljanen.

„Međutim, pažljivo smo se pripremili za ovu situaciju i pod uslovom da ne dođe do poremećaja u gasnoj mreži, moći ćemo da snabdevamo gasom sve naše kupce u narednim mesecima“, rekao je on.

Većina gasa koji se koristi u Finskoj dolazi iz Rusije, ali gas čini samo oko 5% godišnje potrošnje energije.

BONUS VIDEO: Finska - napetosti oko ulaska u NATO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar