Fon der Lajen poručila: Svi da dozvole izvoz vakcina

Svet 06. maj. 202111:19
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FRANCISCO SECO

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjvila je danas da je EU spremna da razmotri svaki predlog koji vodi bršem okončanju pandemoje Kovid-19, uključujući i predlog SAD o razmeni tehnologija za prozvodnju vakcina.

PROČITAJTE JOŠ:

„Spremni smo da razmotrimo pitanje ukidanja intelektulane svojine kada je reč o vakcinama, ako to može doprineti cilju“, poručila je Fon der Lajenova u svom video obraćanju Univerzitetu evropskog instituta, prenosi Tanjug.

Ona je ocenila da je kampanja vakcinacije pokazala svoju uspešnost, a da je Evropa danas stigla i prestigla mnoge delove sveta po broju vakcinisanih, ali i izvoza vakcina.

„U Evropi se svakí sekund vakciniše 30 građana. Na dnevnom nivou vakcinišemo 30 miliona ljudi. U julu ćemo moći da stignemo do našeg cilja, a to je 70 procenata vakcinaisane odrasle populacije“, rekla je Fon der Lajenova.

Ona ocenjuje da bi pojedinačna nabavka vakcina po zemljma članicama „politički pocepala“ EU, uz ogromne posledice po jednistveno tržište i ekonomiju.

Predsednica EK navodi da je EU svojom zajedničkom politikom nabavke vakcina uspela da do sada obezbedi 200 miliona doza za svoje građene i još toliko podeli širom sveta.

Ona je pozvala sve zemlje sveta gde se proizvode vakicne protiv kovid-19 da, po ugledu na EU, dozvole izvoz vakcina.

„Evropa je danas apoteka sveta i ponosni smo na to“, zaključila je Ursula fon der Lajen.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar