EU i Britanija podužile grejs period za mesne proizvode

Svet 30. jun. 202118:20
Podeli:
evrospka unija
Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Velika Britanija i EU najavile su danas produženje grejs perioda koji omogućava nastavak tranzita određenih mesnih proizvoda preko Irskog mora, nekoliko sati pre nego što je ta zabrana trebalo da stupi na snagu.

London je u jednoj fazi zapretio da će jednostrano produžiti grejs period, što bi verovatno izazvalo protivmere Brisela, čime bi se dodatno produbile tenziju u odnosima EU i Velike Britanije koje su prerasle u takozvani „rat kobasica“, prenosi Rojters.

Glavni pregovarač Velike Britanije za Bregzit Dejvid Frost poručio je da je taj potez pozitivan prvi korak, ali da je potrebno trajno rešenje.

POGLEDAJTE JOŠ:

Grejs period za „rashlađene mesne prerađevine“ trebalo je da bude završen 1. jula, kada britanske nezamrznute kobasice ili mleveno meso ne bi mogli da pređu Irsko more zbog zabrane EU takvih proizvoda iz trećih zemalja, koje sada uključuju i Britaniju.

London je zatražio još tri meseca produženja kako bi omogućio da dve strane reše trgovinske poteškoće oko Severne Irske, koja se suočila s problemima otkako je Britanija završila svoj izlazak iz EU krajem 2020. godine.

London i Brisel pokušavaju da se dogovore o „protokolu o Severnoj Irskoj“ o kojem se pregovaralo u sklopu istupanja Velike Britanije iz članstva u EU.

Prema tom protokolu, koji je stupio na snagu 1. januara kada je Velika Britanija napustila EU, britanska provincija Severna Irska i dalje je u jedinstvenom evropskom tržištu i carinskoj uniji robe koja u Severnu Irsku stiže iz ostalog dela Velike Britanije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar