Erdoganova policija hapsi zbog slike Meke sa LGBT zastavama

Svet 31. jan. 202111:31 > 11:35
Podeli:
Foto: EPA-EFE/STR

Turska policija uhapsila je dva studenta pod optužbama za podsticanje mržnje i vređanje verskih vrednosti zbog postera na kome je najsvetije mesto islama prikazano sa LGBT zastavom.

Studenti su uhapšeni u subotu kasno uveče. Prethodno su vodeći turski zvaničnici osudili poster prikazan na izložbi na prestižnom turskom univerzitetu Bogaziči.

Pročitajte još:

Nedeljama studenti i profesori protestuju zbog toga što je turski predsednik imenovao novog rektora sa vezama u vladajućoj stranci i izbijali su okršaji sa policijom.

Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Solju je u tviter poruci napisao „LGBT perverznjaci“, a privedeni su zbog „nepoštovanja Velike Kabe“.

Glavni zvaničnici turske koznervativne islamističke vladajuće partije osudili su poster.

Kaba u Meki je najsvetije mesto islama i vernici širom sveta mole se okrenuti ka tom svetilištu.

Foto: EPA/YURI KOCHETKOV

Na posteru je mitsko stvorenje polu žena polu zmija iz bliskoistočnog folklora prikazano na tom svetom mestu uz zastave LGBT. U tekstu ispod piše da je umetničko delo kritika tradicionalnih rodnih uloga.

Iz kancelarije guvernera Istanbula navedeno je da je pet ljudi prvobitno privedeno i da policija traga za još dvoje osumnjičenih. Jedna osoba je puštena iz pritvora, dve su stavljene u kućni pritvor, a dve su zadržane u pritvoru do suđenja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar