VIDEO Čisti se tona smeća iz Drine, Nemci priskaču u pomoć

Svet 25. feb. 202117:40
Podeli:
Foto:Tanjug/AP Photo/Eldar Emric

Proteklih nedelja Drinom i njenim pritokama plutaju plastične boce, zarđala burad, polovne gume, stari nameštaj i drugo smeće. I to u ogromnim količinama.

Reka Drina, koja se nalazi na granici između Bosne i Srbije, nedeljama je prekrivena smećem koje se nakupilo brže nego što vlasti mogu da ga očiste. Ekološki aktivisti u Bosni upozoravaju da tone smeća koje plove rekama ove balkanske zemlje ugrožavaju lokalni ekosistem i zdravlje ljudi.

Pročitajte još:

U blizini Višegrada mogu se videti ostrva smeća kako plutaju vodom ka brani lokalne hidroelektrane. Aktivisti kažu da je slična situacija kilometrima uzvodno i nizvodno od Višegrada.

„Ovo je problem ogromnih razmera“, upozorio je Dejan Furtula iz lokalne ekološke grupe. „Apelujem na sve institucije i sve koji mogu da pomognu da se pridruže procesu (čišćenja)“, dodao je on.

Lokalne vlasti rade na uklanjanju otpada, ali iz smera uzvodno neprestano stiže još smeća, koje takođe nose pritoke Drine u Srbiji i Crnoj Gori. Otpad se na kraju gomila na brani Višegrad. Drina duga 215 milja kasnije se uliva u reku Savu.

Furtula rekao je da mikroplastika i toksini iz smeća završavaju u prehrambenom lancu, preteći i divljini i ljudima. „Čitav ekosistem je u opasnosti“, rekao je on. „Ovde svi jedemo ribu.“

Napori za čišćenje Drine u Bosni dobili su ove sedmice podsticaj od novoosnovane kompanije sa sedištem u Nemčkoj, koja je dovezla brod za skupljanje smeća nazvan Kolektik. Suosnivač Evervave Klemens Feigl rekao je da su „šokantne“ slike reke prekrivene smećem motivisale kompaniju da pomogne.

„Pokušaćemo u narednih nekoliko dana da izvučemo što više otpada iz vode“, rekao je on. „Bićemo u akciji narednih 14 dana i daćemo sve od sebe“, dodao je.

Upravljanje otpadom je problem u mnogim balkanskim zemljama, gde se ekonomije bore, a pitanja životne sredine često dolaze na poslednje mesto, nakon napora da se pojača zapošljavanje i industrijska proizvodnja. Srbija se nedavno suočila sa sličnom vanrednom situacijom zbog otpada na Potpećkom jezeru.

Pored zagađenja reka, mnoge zemlje zapadnog Balkana imaju i druge ekološke nevolje. Jedno od najhitnijih je izuzetno veliko zagađenje vazduha koje pogađa brojne gradove u regionu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar