Vladao ukazima, ostavio pustoš: Ko je ubijeni lider Haitija

Svet 07. jul. 202114:36 > 14:52
Podeli:
Žovenel Moiz, predsednik Haitija Foto: EPA-EFE/JEAN MARC HERVE ABELARD

Predsednik Haitija Žovanel Moiz ubijen je u oružanom napadu na njegovu privatnu rezidenciju, saopštio je danas premijer Haitija Klod Žozef. Moiz je zemljom vladao ukazima, a protiv njega su organizovani masovni protesti u državi; demonstrante je masovno hapsio. "Mnogima je u interesu bilo da bude smaknut", kažu poznavaoci prilika u ovoj državi.

PROČITAJTE JOŠ:

Moizova supruga, Martin Moiz je povređena i hospitalizovana je, a napadači nisu identifikovani.

Žozef je osudio „nehumani i varvarski zločin iz mržnje“, dodajući da policija i druge strukture vlasti drže situaciju pod kontrolom, prenosi Beta.

Haiti je već neko vreme u političkoj i ekonomskoj krizi, a porastao je i nivo nasilja bandi.

Žozef je izjavio da je predsednikovu rezidenciju napala naoružana grupa ljudi oko jedan sat ujutro po lokalnom vremenu. U napadu je povređena predsednikova supruga, prva dama Haitija.

Moiz bio je predsednik Haitija od februara 2017. nakon što je njegov prethodnik odstupio, prenosi Index.hr.

Moiz je često bio pod napadom kritičara pa je optuživan za korupciju, a nekoliko puta je bio suočen i sa nasilnim antivladinim protestima. Budući da je Haiti politički podeljen, a u zemlji je sve veća humanitarna kriza i nestašica hrane, postoji strah od raširenih nereda.

Vlada je pozvala stanovnike da ostanu mirni i poručila da bezbednosne snage imaju sve pod kontrolom. Dodali su i da su na snazi sve mere koje će osigurati nastavak funkcioniranja te države.

Ko su napadači?

Zasad nema zvaničnih informacija ko bi mogli biti napadači na predsednika Haitija. Međutim, privremeni premijer za napad je okrivio grupu komandosa, kako je tvitovao, „sa stranim elementima“, objavio je novinar Le Nouvelliste, a prenosi Dojče vele.

Pucnjava se mogla čuti u celom glavnom gradu. Nasilje se pojačalo, a policija se borila sa bandama kako bi uspostavila kontrolu.

Opšti izbori na Haitiju su trebali da se održe kasnije ove godine.

Mnogi Moizovu vladavinu smatraju nelegitimnom jer mu je mandat završen u februaru 2021. godine. On je četiri godine imao 7 različitih premijera, a suočavao se sa snažnim opozcionim protestnim pokretom, prenosi DW.

Opozicioni lideri su ga optuživali da je gladan moći i kritikovali su njegovo odobravanje uredbe koja ograničava moć sudova da vrše revizije ugovora o javnim nabavkama i druge koje stvara obaveštajnu službu koja samo odgovara predsedniku.

Bivši ambsador Francuske na haitiju Didije Le Bret rekao je da se nadao da će Žozef moći da upravlja državom, uprkos nedostatku političkog legitimiteta.

„Nema Parlamenta, nema Senata, nema predsednika kasacionog suda. Sve će ostati na njemu“, rekao je rekao je Le Bret.

On smatra da je jedini način da Haiti izađe iz haosa da se aktivne snage u zemlji i ono što je ostalo od vlade ujedine kako bi sproveli legitimne izbore.

Kritikovao je i međunarodnu zajednicu jer je ignorisala političku situaciju na Haitiju i smatra da je sada vreme da se pomogne Haitiju.

„Mnogi su imali interes da se otarase Moiza“, kaže Le Bret.

Bonus video: Vakcina koja je promenila svet

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar