Današnji izbori odlučuju Milovu političku budućnost

Svet 30. avg. 202014:59
Podeli:
Milo Đukanović Foto:AP Photo/Risto Bozovic

Na neizvesnim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, oko 540.000 birača danas odlučuje o tome da li će pobedu odneti vladajuća, prozapadna Demokratska partija socijalista Mila Ðukanovića ili proruski i prosrpski orijentisani opozicioni savez, javljaju AP i Rojters.

U izveštajima tih agencija navodi se da je teško predvideti ishod izbora, ali da se ne očekuje da bilo koja od dve najjače grupacije osvoji parlamentarnu većinu potrebnu za samostalno formiranje vlade.

Sva dešavanja na izborima u Crnoj Gori danas pratite na live blogu Nova.rs.

Izbori će biti odlučujući za političku budućnost Ðukanovića, koji, kako se ističe, od raspada nekadašnje Jugoslavije vlada Crnom Gorom, koju je 2006. doveo do nezavisnosti, a 2017. i uveo u NATO.

AP navodi da je Ðukanović, koga protivnici optužuju za autokratske sklonosti, korupciju i veze sa kriminalom, izjavio da će današnji izbori odrediti da li će Crna Gora nastaviti ka članstvu u Evropskoj uniji ili Srbiji i Rusiji dozvoliti da na njenom tlu postave svoje marionete.

Pročitaj i:

Napetostima i podelama uoči izbora doprineli su višemesečni protesti zbog usvajanja crnogorskog zakona o slobodi veroispovesti, kojim je predviđeno oduzimanje imovine Srpske pravoslavne crkve, navode agencije, ističući da se oko trećine od 620.000 stanovnika Crne Gore deklarišu kao Srbi.

Podršku uticajne SPC uživa opoziciona alijansa mahom sačinjena od srpskih nacionalističkih partija koja, predvođena univerzitetskim profesorom Zdravkom Krivokapićem, zagovara bliskije veze sa Srbijom i Rusijom, navodi Rojters.

I Rojters i AP podsećaju na navodni slučaj državnog udara koji su, kako se ističe, na dan prošlih parlamentarnih izbora održanih u Crnoj Gori, pre četiri godine neuspešno pokušali da izvrše ruski agenti i grupa srpskih nacionalista.

Komentari

Vaš komentar