Dan pobede u Moskvi, zvanice i gledaoci pod merama zaštite

Svet 24. jun. 202020:51 > 22:58
Podeli:
Foto: EPA-EFE/DUMITRU DORU

Veličanstvenu Vojnu paradu na Crvenom trgu, održana povodom 75. godišnjice od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu predvodio je general-pukovnik Oleg Saljukov. Pred početak parade, ministar odbrane Sergej Šojgu je, prolazeći kroz kapiju Spaske kule u Kremlju, tradicionalno skinuo šapku i prekrstio se.

Razlog za takav postupak je činjenica da se na kapiji Spaske kule nalazi ikona Spasitelja (Spasa Smoljenskog) koja je otkrivena 2010. godine. Ne zna se ko je prekrio ikonu slojem maltera, ali se pretpostavlja da je to učinjeno 1937. godine. Pre komunizma u Moskvi je vekovima postojao običaj da se oni koji prođu kroz kapiju i ispod ikone prekrste, piše Sputnjik.

Vojna parada povodom Dan pobede nad fašizmom, koja je odložena 9. maja zbog epidemije Kovida-19, održana je u Moskvi i još 17 ruskih gradova. Na Crvenom trgu u Moskvi nije bilo posebnih anti-epidemijskih mera. Svi gosti, među njima i veterani Drugog svetskog rata, sedeli su jedni pored drugih.

Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Rusija je tek juče ukinula sve zabrane kretanja i otvorila restorane i prodavnice. Parada je, za zemlju koja je treća u svetu po broju zaraženih, test koliko je korona savladana. Parada je i test odnosa Rusije i sveta: ko od lidera drugih država nije dobio pozivnicu i ko je došao.

Prošlo je 75 godina od kako je Sovjetski Savez zadao odlučan udarac nacističkoj Nemačkoj. Drugi svetski rat odneo je na tlu te zemlje 20 miliona života.

„Upravo je naš narod uspeo da savlada fašizam – to strašno, fatalno zlo. Nanevši mu 75 odsto svih gubitaka koje je pretpeo u ratu. Taj put do pobede podrazumevao je nezapamćene žrtve i patnju. Naša obaveza je da tu istinu čuvamo i predamo našoj deci, unucima i praunucima. Današnja parada je u znak svete istine, pokolenja pobednika“, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Poziv da prisustvuju paradi, koja je odložena 9. maja, prihvatili su francuski predsednik Emanuel Makron i kineski Si Điping, ali današnjoj svečanosti prisustvovali su uglavnom lideri zemalja Zajednice nezavisnih država.

Paradi nije prisustvovao predsednik Kirgizije, Soronbaj Ženbekov, jer je kod dva člana u njegovoj delegaciji otkriven virus.

Okupljeni građani o opasnosti te vrste nisu ni razmišljali.

„Barem sam imao sreću da vidim mlaznjake, ali mediji bi trebalo da istraže zašto zbog ograde nismo mogli da vidimo teško naoružanje“, kaže stanovnik Moskve.

„Utisci su neverovatni. Ne žalim što sam došao. Nažalost više smo čuli nego što smo videli“, naveo je Vadim, jedan od onih koji su došli da vide paradu.

Parada je održana samo nekoliko dana pre nego što će građani Rusije na referendumu odlučiti da li Putin može da zadrži vlast i posle 2024, kada mu ističe trenutni mandat.

Parade su održane i u ruskoj enklavi Kalinjingradu, u dalekom Vladivostoku, u Sankt Peterburgu, ali i Sevastopolju na teritoriji  Krima.

Srbiju je dostojanstveno predstavio ešalon Garde Vojske Srbije, koji je predvodio komandant gardijskog bataljona potpukovnik Dragan Jakovljević. Preko Crvenog trga, mesta gde je Crvena armija 1945. godine proslavila pobedu nad fašističkim silama Osovine, strojevim korakom prodefilovalo je 75 srpskih gardista, koji su nastupili u pešadijskom podešelonu gostujućih armija.

Foto:EPA-EFE/SERGEY PYATAKOV / HOST PHOTO AGENCY

Srpska garda u strojevom koraku na Paradi pobede na Crvenom trgu u Moskvi
Pored srpskih gardista, glavnim moskovskim trgom marširale su i vojne jedinice iz Kine, Jermenije, Belorusije, Uzbekistana, Indije…

Vojska Srbije nastupila je u svojim tradicionalnim uniformama, noseći poluautomatske puške srpske proizvodnje M59/66, popularne pod nazivom „papovke“. Defile srpskih gardista Crvenim trgom predsednik Srbije je pozdravio držeći stegnutu pesnicu na srcu.

Putin je naglasio potrebu stvaranja opšteg sistema bezbednosti koji zahteva savremeni svet i dodao da ga samo zajedno možemo zaštititi od novih opasnih pretnji.

Pozdravljajući veterane Drugog svetskog rata, koji žive u raznim zemljama, on je istakao da ih vezuje jedinstveni veliki podvig spasavanja čitavog sveta od propasti, varvarstva i uništenja.

Foto: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / HOST PHOTO AGENCY / POOL MANDATORY CREDIT

Novinari su primetili da je jedan od veterana veoma emotivno reagovao na Putinov govor, a na kadrovima se vidi kako on maše pesnicom dok predsednik govori o broju uništene protivničke tehnike.

Zbog pandemije koronavirusa ovogodišnja parada se po mnogo čemu razlikovala od prethodnih. Ruske vlasti su preduzele sve mere da zaštite zdravlje učesnika, građana i gostiju iz inostranstva. Vojnici, veterani i svi gosti su testirani na koronavirus, a tribine su uoči parade dezinfikovane.

Novinari su paradu pratili iz savremeno opremljenog pres centra, pored Kremlja. Tu su stvoreni svi uslovi za njihov rad: napravljeni su mali televizijski i radio studiji za emisije koje idu uživo, obezbeđeni su kompjuteri i prostorije sa mogućnošću simultanog prevoda.

Na monitorima su prikazivani do sad nepoznati arhivski dokumenti, koji pokazuju pobednički marš iz juna 1945. godine.

Organizovana je i multimedijalna izložba „Sećanje na veliku pobedu“ na kojoj su predstavljeni zvanični dokumenti, novinski tekstovi i fotografije iz ratnog doba.

Zbog virusa korona, preduzete su i sve mere za zaštitu zdravlja novinara – obezbeđene su zaštitne maske i rukavice, dezinfikaciona sredstva, a vodilo se računa i o držanju rastojanja od metar i po.

O događaju je izveštavalo 250 novinara iz nekoliko desetina zemalja.

Kremlj je uoči parade pozvao građane da ne izlaze na ulice, već da paradu prate preko televizije, ali su mnogi građani izašli iz kuća kako bi gledali prolazak vojne tehnike ulicama
Moskve.

Na paradi je predstavljen rekordan broj vojne tehnike — 234 jedinice, 75 aviona i helikoptera i više od 40 paradnih jedinica. Glavnim moskovskim trgom defilovali su i vojnici ruske armije obučeni u istorijske uniforme iz Drugog svetskog rata, noseći oružje iz tog perioda.

Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Na grandioznoj paradi, Rusija je predstavila i novine iz ruske vojne industrije koje će u narednim godinama jačati odbrambene kapacitete. Sistemi „Pancir“, S-400 Trijumf, raketni kompleksi protivvazdušne odbrane „Tor-M2“ i „BUK-M3“, sistemi „Iskander-M“, „Armate“, „Suhoji“, „Migovi“ – samo su deo onog što se moglo videti.

Foto: EPA-EFE/DUMITRU DORU

Takođe Crvenim trgom je prošla i vojna tehnika iz Drugog svetskog rata: legendarni tenkovi T-34-85, sovjetski lovci tenkova SU-100 i drugi.

Parada je završena neviđenim spektaklom koji su na nebu iznad Moskve priredili ruski piloti.

Po završetku defilea vojske na Crvenom trgu, predsednik Srbije Aleksandar sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i drugim šefovima delegacija položio je cveće na spomenik Neznanom junaku u Aleksandrovskoj bašti.

Akcija „Besmrtni puk“, na kojoj Rusi nose portrete svojih predaka, pomerena je za 26. jul, na Dan mornarice, kada će tradicionalno biti održana i velika pomorska parada u glavnim bazama ruske flote.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar