Čović: Treba otopljavati odnose između naroda, jer BiH tako funkcioniše

Svet 05. feb 202210:48 > 10:49
Podeli:
Dragan Covic
Dragan Čović Foto:EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider HDZ BiH i HNS-a, Dragan Čović izjavio je da još uvek postoje šanse za dogovor o izbornoj reformi u BiH te da razgovori o tom i drugim otvorenim pitanjima nemaju alternativu.

PROČITAJTE JOŠ:

„Dakle, i dalje nam ostaje obaveza razgovarati, kako unutar Federacije predstavnika Hrvata i Bošnjaka, tako i na državnom nivou sa Srbima. Treba otopljavati odnose između naroda, jer BiH tako funkcioniše. Trebaće malo ohrabrenja da se vratimo u institucije BiH, a da budem konkretan – pregovarači iz Neuma vrlo su jasno zaključili ko bi trebao još malo poraditi da tome da domaćim snagama dođemo do dogovora. Hoće li se to u narednim danima desiti ne znam. Ja i ovim putem pozivam one koji su učestvovali u pregovorima da izbegnu taktiku očuvanja statusa kvo, prebacivanja odgovornosti na druge i dobijanja na vremenu kako bi mogli ovladati još nekim pozicijama koje pripadaju legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda“, kazao je Čović u intervjuu za Večernji list.

Ističe da u ovom trenutku nema preduslova za organiziranje izbora, bez obzira što će neko kazati da se izbori mogu održati. Kada je u pitanju najavljeno zasedanje Sabora HNS-a, Čović kaže kako će se tada doneti odgovarajuće odluke.

Dragan Covic
Dragan Čović Foto:EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

"Razgovori nemaju alternative i ja ću i unutar HNS-a kazati da mi moramo potpuno zaštititi poziciju hrvatskog naroda, ali i jačati odnose s bošnjačkim narodom u Federaciji, jednako tako i sa srpskim i svaki problem koji imamo moramo rešavati mirnim putom, izbeći bilo kakve sigurnosne i pravne probleme u BiH. Pod svaku cenu izbeći taj scenario, a što će odlučiti Sabor HNS-a za sada je rano govoriti", kazao je Čović.

Odbacio je kao grube i maliciozne laži navode kako HDZ ultimativno traži samo rešenja koja će osiguravati toj stranci da zastupa Hrvate i njemu lično da bude član Predsjedništva BiH.

"Mi sve radimo da napravim dogovor, ali dogovor koji neće terati Hrvate da imaju jednog kandidata da bi on bio izabran. Onda to nije demokratski proces. Trebamo imati mogućnost živjeti isti politički pluralizam kao što ga danas imaju druga dva naroda. Niti jedan model ne treba prosmatrati tako što bi bilo ako bi svi Hrvati glasali za jednog kandidata ili stranku. To je pogubna politika. Naša želja je da stvorimo uslove da se stvori pluralizam, ali upravo zbog ovakve situacije mi smo naterani da delujemo kroz HNS kao jedan politički subjekt i idemo faktički s jednim kandidatom za Predsjedništvo. Što pri napravimo dogovor o izbornom zakonu, otvoriće se prostor za demokratsko takmičenje među Hrvatima. Bitno je da rezultat bude izbor hrvatskog naroda", kazao je on uz ocenu da nam treba sistemsko rešenje temeljem Ustava BiH koji garantuje jednakopravnost hrvatskog sa druga dva naroda, a ne navodni ustupci pojedincima ili strankama.

Čović poručuje da se poverenje između Bošnjaka i Hrvata mora jačati i da to mora biti primarni zadatak i trajan proces, ali da je i za to potrebno više iskrenosti.

"Mi moramo jačati poverenje između naroda, a da bi s to postiglo moramo delovati i kroz medije i praktično na terenu, između osoba i političkih subjekata. To se odnosi i na celu BiH, jer bi time stabilizirali i te odnose. Znači, na isti način graditi odnose i sa Srbima. Ne ide bez toga. Ja često čujem, posebno u Sarajevu, kako je neko u nekoj instituciji uspeo ostvariti 2:1. Nema ništa od toga da neko nekoga prevari na taj način. Ovo je zemlja tri naroda i nama treba partnerstvo ta tri naroda. Ja ću to zastupati vrlo jasno i u svim narednim razgovorima. Bosna i Hercegovina je moja domovina i to treba osnaživati. Federacija je sad posebno izložena i zato naglašavam odnos Bošnjaka i Hrvata. Ja pozivam sve bošnjačke prijatelje da shvate kako je hrvatski narod narod koji ovde živi stotinama godina, da ima svoja prava i da će se  u skladu sa Ustavom zalagati da se ta prava implementiraju u svakom delu BiH", kazao je Čović.

Odgovarajući na kritike koje su se u delu javnosti pojavile u vezi njegovog govora u Narodnoj skupštini RS-a, a posebno rečenica u kojoj je poručio entitetskim zastupnicima da čuvaju Republiku Srpsku, Čović je kazao da su to zlonamerne reakcije, jer je izjava izvučena iz konteksta jednog govora koji je bio u cilju pomirenja i normaliziranja stanja i odnosa u BiH, prenosi Klix.ba.

"Odlaskom u Narodnu skupštinu RS sam pokazao poštovanje prema toj entitetskoj instituciji i onima koji su me pozvali, ali i prema onim Hrvatima koji žive u tom delu BiH. Ja sam predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i suština mog obraćanja je bila da pozovem srpske predstavnike da se vrate u institucije BiH i da tamo rešavamo sve probleme, uz uvažavanje Ustava i ustavne pozicije svih. Kada sam im poručio da čuvaju Republiku Srpsku to sam kazao iz pozicije političkog predstavnika hrvatskog naroda čija se prava grubo uzurpiraju i krše upravo zbog činjenice da nemaju takvu vrstu institucionalne zaštite kao što imaju Srbi. Indikativno je da svi oni koji me napadaju ovih dana zanemaruju drugi deo poruke srpskim predstavnicima, a to je da u očuvanju RS-a ostave dovoljno otvorena vrata za druga dva konstitutivna naroda", pojasnio je Čović.

Komentarišući učestalo korišćenje prideva "probosanski" u političkom i medijskom životu i odgovarajući na pitanje da li je on probosanski političar, Čović je odgovorio da jeste, ali da se "taj izraz u političkom Sarajevu koristi kako bi se prikrilo pravo unitarno delovanje i razgradnja ustavnih temelja BiH kao zemlje tri konstitutivna naroda, u zajednici s ostalima i svih građana".

"Tobože, ne postoji bošnjačka, već je u pitanju probosanska politika, a svi koji joj ne pripadaju su automatski i protiv BiH kao države. Naravno, reč je o podmetanju. Ja u svim razgovorima kažem pustite nas probosanskih stranaka i narativa, jer teško ćete bilo koga uveriti što to znači. Okrenimo se ustavnom domoljublju pa ćemo onda u pravom smislu tih reči svi mi biti pravi probosanci ili prohercegovci. Jer, tužno je da mi imamo političke predstavnike u institucijama države koji nisu u stanju doći na 50 odsto državnog teritorija, članove Predsedništva BiH koji ne mogu posetiti 80 odsto države. Pa koga oni predstavljaju, u ime koga rade? Ponavljam – ja sam za Bosnu i Hercegovinu, to je moja domovina koju volim. Nažalost, za mnoge koji se zaklinju u probosansko to se ne može kazati", kazao je Čović u razgovoru za Večernji list.

BONUS VIDEO: Šta Dodik očekuje od Beograda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar