Čović: Hrvate u BiH žele da svedu na manjinu

Svet 23. mar 202216:54
Podeli:
Dragan Covic
Dragan Čović Foto:EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Predsednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i lider HDZ BiH Dragan Čović uputio je pismo brojnim ervopskim zvaničnicima i članovima Upravnog odbora Veća za implementaciju (PIC), kao informaciju o nedavnim pregovorima o izbornoj reformi i, kako je naveo, „propuštenoj prilici da se celovitim dogovorom stabilizuju međunacionalni odnosi u BiH".

Čović je u pismu izrazio duboko uverenje da bi održavanje legitimnih i pravičnih izbora označilo kraj duboke političke krize u BiH, posebno u Federaciji.

Ukazao je da je pregovarački proces, kako navodi, ogolio drugačije uloge i ciljeve pojedinih aktera.

„Ne radi se, dakle, o legitimnom “maksimalističkom zahtevu“, kako često možemo čuti, već o opasnom činu neprijateljstva prema hrvatskom konstitutivnom narodu, kojeg žele da svedu na status nacionalne manjine“, naveo je Čović.

Dragan Čović Foto: Russian Foreign Ministry Press O / TASS / Profimedia

Podsetio je da su i pojedini bošnjački pregovarači izrazili zabrinutost zbog takvog zahteva, što ukazuje na pogubnost sličnih malignih predloga za bošnjačko-hrvatske odnose.

"Hrvatski konstitutivni narod zahteva i nastaviće da zahteva da se njihova ustavna jednakopravnost u praksi poštuje kroz izbor legitimnih političkih predstavnika i učestvovanje u institucijama i procesima zajedničkog odlučivanja. Ta očekivanja ne smeju da budu shvaćena kao privilegija, već kao osnovno nacionalno pravo koje vredi i za ostala dva konstitutivna naroda, naveo je Čović u pismu međunarodnim zvaničnicima, preneli su sarajevski mediji.

POGLEDAJTE JOŠ:

S druge strane, navodi, da je hrvatska stranaka pokazala želju za postizanje bolnog kompromisa, stavljajući zajednički interes ispred nacionalnog, a u ime stabilnosti BiH.

Naveo je da su prošlonedeljni pregovori potvrdili da je jedina prepreka postizanju sporazuma odsutnost političke volje i želja za unitarizaciju Federacije BiH i stvaranje bošnjačke nacionalne države.

Čović je, između ostalog, naveo i da izražava duboku zabrinutost zbog toga što zahtev Stranke demokratske akcije (SDA) za ukidanje zakonodavnih ovlašćenja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH nije naišao na osudu, nego na delomičnu podršku pojedinih aktera.

BONUS VIDEO Šta Dodik očekuje od Beograda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar