Ceo život u skandalima: Bivši kralj Španije špijunirao ljubavnicu

Svet 07. dec. 202116:18 > 16:20
Podeli:
Foto: BSCHOF / The Photo One / Profimedia

Huan Karlos, bivši španski kralj, zahteva imunitet zbog optužbi njegove bivše ljubavnice Korine cu Zajn-Vitgenštajn da je koristio špijunske usluge kako bi je uhodio i ugrožavao bezbednost.

Pročitajte još:

Zajn-Vitgenštajn tvrdi da joj je bivši kralj Španije i njen bivši dečko podmetnuo knjigu o smrti princeze Dajane u stan kako bi je uznemiravao.

Bivša Karlosova devojka traži odštetu za pretrpljeni duševni bol, uzbunu, anksioznost, uznemirenost, gubitak blagostanja, poniženje i moralnu stigmu koju je pretrpela.

Posle njene petogodišnje afere sa kraljem, njegov „saradnik” general Sanz Roldan, tada šef španske nacionalne obaveštajne agencije, i njegove kolege su počeli da „prete njoj i njenoj deci”.

Pretnje su počele kada je Roldan upoznao Zajn-Vitgenštajn u londonskom Conaugt Rumsu 2012. godine, dve godine pre nego što je Huan Karlos abdicirao sa španskog prestola, a njegov sin Felipe postao kralj.

Tvrdi da joj je provaljeno je u stanove u Monaku i vilu u Švajcarskoj. Kasnije je otkrila da je knjiga o Dajaninoj smrti ostavljena na stoliću za kafu u švajcarskoj vili. Papiri u stanu su navodno bili ispreturani.

Huan Karlos
Huan Karlos Foto: EPA-EFE/Sergio Barrenechea

Njeni advokati su tvrdili da se uznemiravanje nastavilo i nakon abdikacije, uključujući i operaciju nadzora njenog doma u Šropširu. To je uključivalo bušenje rupe u prozoru njene spavaće sobe u junu 2017. godine i pucnjavu na sigurnosne kamere na imanju u aprilu 2020. godine. Oba incidenta prijavljena su policiji.

Dodaju da Karlos nema pravo na suvereni imunitet jer se veliki deo uznemiravanja događao nakon abdikacije, i da je u svakom slučaju bilo „suštinski privatne prirode“.

Zajn-Vitgenštajn tvrdi da je u to vreme Huan Karlos zahtevao da mu vrati poklone koje joj je dao kada su bili zajedno, uključujući umentičke slike, nakit i 65 miliona funti u gotovini.

Braneći bivšeg kralja, njegov advokt je pred sudom rekao da kralj „odbacuje optužbe protiv njega i da se najoštrije poriče sve navode“.

On je tvrdio da bi trebalo da važi suvereni imunitet jer je jedini način na koji je Huan Karlos mogao da ubedi zvaničnike iz španske obaveštajne agencije da deluju u njegovo ime bio taj što je kralj.

“Postupci Huana Karlosa bili su javni akti zbog toga što je on bio osoba na javnoj funkciji“, rekao je advokat sudu.

Zbog toga tvrde da imunitet treba da nastavi da važi nakon njegove abdikacije jer Huan Karlos ostaje deo kraljevskog doma i ključna figura u španskom ustavu.

King Juan Carlos I Foto: EPA-EFE/RODRIGO JIMENEZ

„Njegovo veličanstvo je suštinski deo ustavnog tkiva Španije. Tako ostaje i nakon njegove abdikacije. Njegovo veličanstvo nije samo lično oličenje povratka demokratiji u Španiji, već i neprekidna veza sa prošlošću”, rekao je advokat, piše Gardijan.

Podsetimo, Huan Karlos je poznat kao izuzetan državnik koga su pratile broje afere. On je abdicirao u junu 2014. godine i tron prepustio sinu Felipeu Šestom, a trenutno živi u egzilu u Abu Dabiju.

Još jedna bizarna informacija vezana za kralja je ta da je navodno u martu 1956. godine, kada je imao 18 godina, usmrtio mlađeg brata Alonsa (14) tokom odmora u Portugalu. Smrt je zavedena kao nesrećni slučaj.

BONUS VIDEO: Ljudske kule u Španiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar