Britanska ambasada u BiH najavila moguće sankcije Draganu Čoviću

Svet 04. maj 202220:30
Podeli:
Dragan Covic
Dragan Čović Foto:EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Iz ambasade Velike Britanije u BiH su saopštili da smatraju pokušajem destabilizacije ili ugrožavanja BiH najavu predsednika Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića o tome da će Hrvati u BiH pokrenuti pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH.

„Svakog političkog aktera, koji razmatra ili preti jednostranim potezima, suprotno zakonskom i ustavnom poretku ove zemlje, podsećamo da je to put koji će samo voditi ka povećanoj izolaciji i da je takvo delovanje suprotno interesima građana ove zemlje“, naveli su iz britanske ambasade.

Istakli su da je Velika Britanija ovakav stav potvrdila nedavno, uvodeći sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović.

Čović je danas u pismu međunarodnim predstavnicima najavio da će Hrvatski narodni sabor pokrenuti pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH.

„S obzirom na dalji nastavak procesa ukidanja pariteta, ravnopravnosti i konstitutivnosti hrvatskoga naroda, HNS će pristupiti realizaciji svih zaključaka s vanrednog zasedanja od 19. februara i pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokratije“, naveo je Čović.

Prema njegovim rečima, na taj način će se obezbediti potpuna ustavna ravnopravnost hrvatskog konstitutivnog naroda u BiH.

Bonus video: Milorad Dodik i Željka Cvijanović o uvođenju sankcija

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar