Bregzit u finišu: Džonson i Fon der Lejen u „igri kukavice“

Svet 10. dec. 202013:14
Podeli:
Boris Džonson i Ursula von der Lejen Foto:Tanjug/Olivier Hoslet, Pool via AP

Narednih nekoliko dana, do nedelje, biće ključni za Bregzit pošto su u toku finalni pregovori Velike Britanije i Evropske unije o postizanju sporazumnog Bregzita.

Britanska vlada je, kako piše Gardijan, donela odluku i o paketu pomoći od 400 miliona funti za Severnu Irsku. Takođe, apelovano je na sve države članice EU da ne predlažu Britaniji nikakve pojedinačne trgovinske sporazume jer sporazum mora biti postignut na nivou bloka.

Pročitajte još:

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je nakon sastanka sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom da EK i Britanija ostaju udaljenih stavova po pitanju trgovinskog sporazuma. Kako je za Rojters naveo neimenovani viši zvaničnik iz Dauning strita Džonson i Fon der Lajenova dogovorili su se da do nedelje zauzmu „čvrstu poziciju“ oko daljih pregovora o Bregzitu.

Ursula fon der Lajen je navela da su se saglasili da bi pregovarački timovi trebalo odmah ponovo da se sastave kako bi rešili suštinska pitanja.

„Odluku ćemo doneti do kraja vikenda“, izjavila je Fon der Lajenova.

Neimenovani viši zvaničnik iz Dauning strita izjavio je prethodno za Rojters da nakon „veoma iskrenog razgovora“ Džonson i Fon der Lajenova su se saglasili da između stavova ostaje „veliki jaz“.

„Premijer i Fon der Lajenova saglasili su se da se u narednih nekoliko dana nastave razgovori između pregovaračkih timova“, naveo je neimenovani izvor.

Dodao je da Džonson ne želi da ostavi bilo koji put do mogućeg dogovora neproverenim.

Ističe da će Boris Džonson i Ursula fon der Lajen do nedelje zauzeti čvrste pozicije u odluci o budućnosti pregovora.

Džonsonu poslužena riba iz britanskih voda

Dok je jedno od ključnih pitanja Bregzita pristup francuskih ribara britanskim vodama, na večeri predsednice Evropske komije Ursule fon der Lejen i britanskog premijera Borisa Džonsona u sredu uveče poslužena je riba koja živi uz britansku obalu.

Boris Džonson i Ursula von der Lejen Foto:Tanjug/Olivier Hoslet, Pool via AP

Iz sveta i regiona čitajte i:

Romb na pari bio je glavno jelo uz pire od krompira i povrće.

Ako Velika Britanija sa Evropskom unijom ne postigne sporazum, evropski ribari više neće imati pristupa britanskim vodama.

Za predjelo, briselski kuvari pripremili su supu od bundeve i Jakobove kapice koje su pre dve godine bile predmet spora britanskih i francuskih ribara oko pristupa morskom dnu bogatom tom školjkom, kako je preneo N1.

Na kraju večere poslužena je hrskava Pavlova, egzotično voće i sorbe od kokosa.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar