Borelj: Situacija na ukrajinskoj granici veoma opasna

Svet 19. apr. 202110:46
Podeli:
Žozep Borelj
Žozep Borelj Foto: EPA-EFE/Francisco Seco / POOL

Situacija na granici sa Ukrajinom je veoma opasna i EU poziva Rusiju da povuče svoje trupe od granice, saopštio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj tokom video-konferencije uoči sastanka šefova diplomatija država-članica EU.

Pročitajte još:

„Razgovaraćemo o situaciji na ukrajinskog granici, gde su raspoređene ruske trupe za vojne vežbe. To je veoma opasna situacija. Pozivamo Rusiju da povuče svoje snage sa od granice sa Rusijom“, rekao je Borelj.

Ministar je primetio da u mnogim pravcima raste napetosti u odnosima EU i Rusije.

On je naveo da će na ministarskom sastanku biti reči i o proterivanju čeških diplomata iz Rusije i slučaju Alekseja Navaljnog.

Podsetimo, od kraja februara počele su tenzije na istoku Ukrajine, učestala su kršenja prekida vatre, a ustanici navode da Oružane snage Ukrajine u granatiranju koriste artiljeriju. U napadu ukrajinskog drona na selo Aleksandrovsko 3. aprila, poginulo je jedno dete. Samoproglašene republike smatraju da Kijev priprema ofanzivu velikih razmera.

U Moskvi su trenutnu situaciju nazvali opasnom, jer bi na istoku Ukrajine ponovo mogao da se razbukta građanski rat. Kako je primetio portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, Rusija u ovim uslovima preduzima mere da osigura svoju bezbednost. On je dodao da kretanje trupa na teritoriji zemlje ne bi smelo nikoga da uznemirava, jer Moskva nikome ne predstavlja pretnju.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar