Besne požari u Kaliforniji, vojska evakuiše helikopterima

Svet 07. sep. 202021:18
Podeli:
Foto: JOSH EDELSON / AFP / Profimedia

Zvaničnici u Kaliforniji veruju da su vatrometi i pirotehnička sredstva koji su korišćeni na jednoj zabavi izazvali šumske požare koji besne u nekoliko kalifornijskih okruga. U vatrenoj stihiji je nastradalo osam osoba i uništeno je više od 3.000 građevina, a protekle noći helikopterima je evakuisano više od 200 ljudi.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom proglasio je vanredno stanje u okruzima Fresno, Madera, Meripoza, San Bernardino i San Dijego, saopšteno je iz njegovog kabineta, a prenosi Rojters.

Trenutno je više od 18.000 hektara šume zahvaćeno vatrenom stihijom, zbog čega su sprovedene evakuacije i zatvorene saobraćajnice u okrugu Fresno.

Do sada je nastradalo osam osoba i uništeno je više od 3.000 građevina, a tokom protekle noći helikopterima je evakuisano više od 200 ljudi.

Nacionalna meteorološka služba je saopštila da je u Los Anđelesu izmerena rekordna temperatura od čak 49,4 stepeni Celzijusa — koja nikada ranije nije zabeležena, prenosi BBC.

Prošle nedelje su nadležni u Nacionalnom parku „Dolina smrti“ u Kaliforniji saopštili da su izmerili temperaturu vazduha od čak 54,4 stepeni Celzijusa — što bi mogla biti rekordna vrednost temperature vazduha ikada zabeležena na planeti Zemlji.

Komentari

Vaš komentar