Bajden naredio deklasifikaciju dokumenata o 11. septembru

Svet 03. sep. 202122:12
Podeli:
Dzo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto:EPA-EFE/Ken Cedeno

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je danas ukaz kojim naređuje skidanje oznake poverljivosti sa pojedinih dokumenata iz istrage FBI u vezi sa terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine. On je u saopštenju podsetio da se u predsedničkoj kampanji obavezao da će obezbediti transparentnost u pogledu deklasifikacije dokumenata i dodao da će se s poštovanjem angažovati sa porodicama poginulih, prenosi Rojters.

Ukaz, izdat nešto više od nedelju dana pre 20. godišnjice napada teorističke mreže Al Kaida na Njujork i Vašington, predstavlja značajan momenat u dugogodišnjoj borbi između vlade i porodica žrtava o tome koje poverljive informacije koje se tiču tog događaja mogu da budu objavljene, navodi AP.

Sukob je kulminirao prošlog meseca kada se oko 1.800 preživelih, članova porodica poginulih i pripadnika hitnih službi usprotivilo Bajdenovom učešću na obeležavanju godišnjice ako dokumenti ostanu poverljivi.

Bajden je u saopštenju podsetio da se u predsedničkoj kampanji obavezao da će obezbediti transparentnost u pogledu deklasifikacije dokumenata i dodao da će se s poštovanjem angažovati sa porodicama poginulih, prenosi Rojters.

„Značajni događaji o kojima je reč dogodili su se pre dve decenije i predstavljaju tragičan trenutak koji nastavlja da ođekuje u ameirčkoj istoriji i životima toliko Amerikanaca. Zato je ključno da američka vlada dobezbedi maksimalnu transparentnost, oslanjajući se na klasifikovanje samo kada je prikladno i neophodno“, ističe se u ukazu.

Bajden je ukazom naredio Minstarstvu pravde i ostalim izvršnim pravosudnim službama da počnu preispitivanje poverljivosti dokumenata, kao i da dokumenti sa kojih je skinuta oznaka tajnosti budu objavljeni u narednih šest meseci.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar