Amnesti: „Važan politički gest“ Krivokapića

Svet 06. apr. 202118:24
Podeli:
Zdravko Krivokapić Foto:Vlada Crne Gore/GOV.ME/B.Ćupić

Evropska unija ponovo je u utorak osudila "negiranje, relativizovanje ili pogrešno tumačanje genocida u Srebrenici", dok je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal poručila da "zastupanje istine o genocidu doprinosi prevenciji sličnih zločina u budućnosti".

Amnesti i Brisel reagovali su povodom zahteva crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića da ministar pravde Vladimir Leposavić podnese ostavku zbog nedavnih izjava o genocidu u Srebrenici.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez je u pisanom odgovoru na upit Glasa Amerike saopštila da je Brisel „upoznat“ sa inicijativom crnogorskog premijera za razrešenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava „u svetlu njegovih komentara o Srebrenici“.

„Poštovanje ljudskih prava i vladavine prava su temeljne vrednosti Evropske unije i kao takve ključni elementi procesa pristupanja EU, koji određuju ukupni tempo pregovora Crne Gore o pristupanju“, poručila je Pisonero Hernandez.

Krivokapić je u ponedeljak pozvao Leposavića da podnese ostavku, nakon ministrove nedavne izjave u kojoj je izbegao da prizna da je u Srebrenici počinjen genocid.

To je, između ostalih, izazvalo oštre kritike SAD i EU, koji su pozvali vlasti da se nedvosmisleno odrede prema genocidu u Srebrenici.

Uz ogradu da ne može da komentariše politička pitanja, nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava „Amnesti internešenal“ ocenila je za Glas Amerike da je „premijerova javna osuda neprihvatljivih izjava ministra Leposavića o Srebrenici važan politički gest“.

„Premijerov angažman i njegov principijelan stav o negiranju genocida su svakako korak u pravom smeru. Ako je crnogorska vlada ozbiljna u pogledu pomirenja u regionu i spremna da igra pozitivnu ulogu u tom procesu, vlasti bi trebalo da javno ospore i da osude narative kojima se umanjuje ozbiljnost zločina, uključujuči genocid, koji su dokazani pred sudom“, navela je u pisanom odgovoru na upit Glasa Amerike Jelena Sesar, predstavnica Amnestija zadužena za Balkan i Evropsku uniju.

Sesar je istakla da su obaveza da se javno iskaže i prizna istina o takvim zločinima i javno priznanje žrtava veoma važni, iako „možda izgleda da je reč o simboličnim merama“.

Takođe je naglasila „da na individualnom nivou, javno priznanje znači mnogo žrtvama i njihovim porodicama“, a da na nivou društva „zastupanje istine o genocidu promoviše bolje razumevanje istorije i doprinosi prevenciji sličnih zločina u budućnosti“.

„Protiv negiranja genocida se mora boriti obrazovanjem i odlučnom političkom akcijom. U tom pogledu, premijerova javna osuda neprihvatljvih komentara ministra Leposavića je Srebrenici je važan politički gest koji će, nadam se, podstaći otvoreniju raspravu o prošlosti i promovisati pozitivnu ulogu crnogorskih vlasti o pomirenju u regionu“, zaključila je Sesar

Demokratski front i Demokrate, koji su deo vladajuće koalicije, poručili su u ponedeljak da neće podržati razrešenje ministra zbog njegovih izjava o Srebrenici.

Ujedinjena reformska akcija (URA), od čija četiri glasa zavisi opstanak tesne većine koja podržava Krivokapićevu Vladu, saopštili su da niko ne sme da bude iznad nacionalnih interesa, i da sve odluke Vlade moraju biti motivisane tim principima.

Leposavićevu smenu podržale su opozicone stranke.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar