Americki BDP u prvom kvartalu „potonuo“ 4,9 posto

Svet 30. apr. 202000:46
Podeli:
Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Americka privreda je u prvom tromesečju pala za 4,9 posto u odnosu na isti period lane i najsnažnije od prvog tromesečja 2009, pokazuju današnji podaci ministarstva trgovine.

Oštar privredni pad, nakon rasta od 2,1 posto u prethodnom tromesečju, posledica je paralize gotovo cele zemlje usled strogih mera karantina kojima vlasti nastoje da spreče širenje pandemije korona virusa, prenosi SEEbiz.

Time je okoncano najduži period rasta privrede u istoriji SAD.

Ekonomisti iz Rojtersove ankete očekivali su u proseku pad od oko cetiri posto, s tim da su najpesimisticniji predvidali pad za čak 15 posto.

Najnovije brojke odražavaju nagli pad privredne aktivnosti u poslednje dve sedmoice marta, zbog čega su milioni ljudi ostali bez posla.

Snažno je pala većina glavnih oslonaca BDP-a, ukljucujuci ličnu potrošnju koja je zaslužna za više od dve trećine ukupne privredne aktivnosti.

Izveštaj će podupreti ocekivanja analiticara da se najveća svetska ekonomija već nalazi u dubokoj recesiji, napominje Rojters.

„Privreda je u slobodnom padu. Moguće je da smo na korak do nečeg puno goreg od duboke recesije“, upozorava Sung Von Son, profesor poslovne ekonomije na Univerzitetu Lojola Marjmount.

„U ovom trenutko prerano je govoriti o oporavku. Svedočićemo talasu stečajeva malih i srednjih firmii“, smatra on.

 

Komentari

Vaš komentar