Aktivno 8 požara u S. Makedoniji: Sela obezbeđena, stvorena „tampon zona“

Svet 10. avg. 202110:08 > 10:23
Podeli:
Pozar
Požar Foto:EPA-EFE/US FOREST SERVICE

U Severnoj Makedoniji je aktivno osam šumskih požara, a ostali su delimično lokalizovani, izveštava agencija MIA.

PROČITAJTE JOŠ:

Saopšteno je i da glavni štab pri Centru za upravljanje krizama (CUK) putem sistema NICS, koji digitalizuje sve podatke sa terena, od juče upravlja šumskim požarima.

„Pomoću ovog sistema imamo prostornu predstavu o stanju na terenu, odnosno, pripadnici Glavnog štaba na jednom mestu na ekranu gledaju sve podatke, gledaju gde imamo aktivnu vatru, gledamo njen intenzitet, vidi gde se požar gasi, i gde postoji mogućnost ponovnog aktiviranja“, izjavio je juče direktor CUK-a Stojanče Angelov.

Istakao je i da su obezbeđena sva sela u čijoj blizini besni požar i da je stvorena „tampon zona“ kroz koju požar ne može proći.

Radi lakšeg suzbijanja požara, vlada Severne Makedonije je na jučerašnjoj sednici donela odluku o oslobađanju od plaćanja naknade za preletne usluge i terminalne usluge u makedonskom vazdušnom prostoru za letove vojnih i policijskih aviona iz Srbije, Crne Gore i Rumunije.

Do sada je policija uhapsila 14 osoba osumnjičenih za izazivanje šumskih požara na više lokacija u zemlji, a 644 policajca su u poslednja 24 sata bila angažovana na gašenju požara i u prevenciji požara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar