Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Janik Siner, italijanski teniser, našao se u žiži svetske javnosti nakon što je isplivala informacija da je dva puta pao na dopingu. Iako je prošao praktično bez kazne - oduzeti bodovi sa jednog turnira i pola miliona evra nagrade za Sinera nisu preterano bolan udarac - postoje indicije da se neće na ovome završiti, i to iz dva razloga.

Prvi se krije u samom pojašnjenju za Sinerove pozitivne testove.

PROČITAJTE JOŠ...

On je, naime, dva puta bio pozitivan na supstancu „klostebol“, a pojašnjenje koje je ponudio – i koje je (zasad) prihvaćeno – je da ga je slučajno „kontaminirao“ maser, koji je navodno posekao prst, a rasekotinu premazao rastvorom koji u sebi sadrži klostebol.

Sinera je potom masirao, i navodno mu tako preneo ovu supstancu u dovoljnoj meri da trenutno prvi reket sveta bude testiran pozitivno.

I to je prvobitno prihvaćeno, i verovatno bi prošlo tako – da ova priča, koja se inače dogodila u martu tokom Indijan Velsa, nije ugledala svetlost dana pet meseci kasnije, nakon što je mladi Italijan osvojio turnir u Sinsinatiju.

No, momentalno je postalo jasno da nešto baš i „ne štima“.

Naime, mnogima je upalo u oči to što je Siner dva puta bio pozitivan na doping testu. A testiranja se rade na dovoljnom vremenskom razmaku kako bi mogućnost greške bila svedena na minimum.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Drugi razlog je – vreme. Naime, između ovog događaja i „izlaska“ priče u javnost prošlo je pet meseci. Zbog čega, ukoliko je sve bila tek greška, ona nije objavljena onda kada se i dogodila, već je „gurnuta pod tepih“?

Očekivano, to je izazvalo ozbiljnu reakciju teniske javnosti, koja je mometalno reagovala i zapitala se – kako je moguće da Siner bude kažnjen tako blago, pogotovo jer su u nekim prethodnim slučajevima igrači i igračice za ovu supstancu – namerno ili nenamerno korišćenu – kažnjavani sa od dve do četiri godine suspenzije?

Redom su se oglašavali Nik Kirjos, Džon Mekinro, Denis Šapovalov… A onda se javila i Svetska antidoping agencija – skraćeno, WADA.

Ova organizacija, koja je „ćutala“ neko vreme, je najavila da će se uključiti u istragu celog slučaja. A kako je u pitanju glavno telo kada je u pitanju svetska borba protiv dopinga, jasno je da je situacija dovoljno ozbiljna i da postoje indicije da nije baš sve onako kako je Siner prijavio.

Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

Tačnije, da neće sve proći onako kako su očekivali iz tima mladog Italijana.

Naime, WADA ne preza od toga da kazni i najveće sportske zvezde, pa tako ne postoji razlog za verovanje da će Siner biti povlašćen. Kako je dva puta bio pozitivan u kratkom vremenskom roku, jasno je da neće ostati sve na početnoj kazni.

Pogotovo jer bi ta odluka mogla da predstavlja ozbiljan presedan kada je u pitaju ne samo tenis, već i drugi sportisti, jer WADA gotovo svakodnevno donosi odluke o suspenziji sportista, a mnoge od njih su zapravo produkt slučajne kontaminacije.

Razlog – namerno ili ne, doping je doping.

A ako bude dokazano da su pravila prekršena i Siner zaista bude kažnjen, kakva ga suspenzija očekuje?

Iako je kazna zaprećena od dve do četiri godine, s obzirom na to da je po svemu sudeći zaista bizaran splet okolnosti (bar na osnovu trenutnih informacija), jasno je da će Sineru ipak na određeni način biti progledano kroz prste.

To ujedno znači i da će kazna biti manja od te dve godine. Kako je Simona Halep, koja je takođe slučajno bila u kontaktu sa ovom supstancom, prvobitno kažnjena na četiri godine, a potom je kazna smanjena na devet meseci presudom Suda za sportsku arbitražu, realno je očekivati da Siner prođe sa sličnom suspenzijom.

Ostaje nam da sačekamo dalji razvoj situacije i vidimo šta će se dešavati…

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare