Foto: Nova.rs

I koliko god puta da se pojavite na Vimbldonu postoji mogućnost da nećete imati sav pristup. Uostalom, pitajte Rodžera Federera koji se jednom neočekivano pojavio na kapiji, a čuvar ga nije pustio na kompleks jer nije imao člansku kartu. Čoveka kog u Velikoj Britaniji (barem za sada) zovu "Kraljem Vimbldona" je bio zabranjen pristup.

Foto: Nova.rs

Klub je koji je izgrađen na poštovanju utvrđenih pravila i tradicija ne dozvoljava pristup na mnogo lokacija. Navijači imaju najmanje pristupa, a onda gradativno idu novinari, igrači i na kraju naravno članovi kluba. Jedino neograničeni pristup u ovom trentku sa sigurnošću ima Kejt Midlton.

PROČITAJTE JOŠ

I nema nikakve dileme da ljudi vole zabranjeno voće, da vole da provere granice, a da iz te tajnovitosti imamo dodatno interesovanje navijača. Koliko pravih teniskih fanatika zaista sanja da uđe u Ol Ingland klub u kom smo toliko puta videli snimke kako Novak Đoković ponosno šeta trofej u rukama. Ipak, te zone su obično van mogućnosti za sve ostale.

Novak kao sedmostruki šampion ima specijalan pristup i tretman u odnosu na sve ostale, pa čak ima i veći status od bilo kog drugog igrača na turniru izuzev Endija Marija (koji je dva puta podizao ovaj trofej).

Foto: Nova.rs

Zapravo je moguće da poneko i vidi ove prostorije koje se uglavnom vode kao zabranjene, ali kada turnir ne traje. I tako sam u potrazi za odgovorim odlučio da i sam probam da uđem u kompleks za igrače. Došao sam do člana obezbeđenja i pitao ga da li mogu da uđem. Nisam bio gotov na šalu, a on je na engleskom koji je zvučao kao iz Kardifa poručio.

„Može, da bi zadovoljio uslov moraš da obiđeš pet puta oko zgrade i da povučeš desno uvo ispred zgrade“, rekao mi je uz ogroman osmeh dok su mu oči ostale skrivene iza naočara.

Foto: Nova.rs

Izgledao je kao nešto nabildovaniji Džejson Stetam. Ipak, posle toga mi je zapravo ponudi da uđem u zgradu, ali nisam napravio previše koraka pre nego što me je ispratio napolje. Pitao sam na pultu da li sigurno nemam pristup, a kada sam se okrenuo njegova glava mi je bila gotovo na ramenu jer mi je rekao „držim te na oku“.

Smejali smo se nekoliko minuta i šalili, a on je počeo da se smeje kada sam ga pitao „da li sada mora da me uhvati za okovratnik i izbaci“. Ipak, jedno pitanje mi je omogućilo da vidim mnogo više nego što sam očekivao i da tako barem malo demistifikujem hodnike (doduše nije mi bilo dozvoljeno da slikam).

Foto: Nova.rs

I taj klub će ostati bez posete srpskih novinara ove godine, a sledeće ukoliko dođemo dovoljno rano…

Koliko se misterija vezuje za Vimbldon dovoljno govori to što imaju čitav jedan segment koji se zove „Razotkrivanje mitova“ u kom se obraćaju svim pričama koje nisu u skladu sa istinom. Ipak, ta misterioznost i tradicionalizam su zapravo doveli do toga da Vimbldon postane nezvanično svetsko prvenstvo u tenisu, pa će vam većina igrača reći da je od početka treniranja sanjalo da osvoji upravo ovaj turnir.

Ulaz u potpuno zatvoren kompleks. Ovde se igrači povlače kada žele da treniraju daleko od medija ili kada napolju pada kiša. Ovaj deo je potpuno izolovan od ostatka kompleksa.

Foto: Nova.rs

Upravo zbog toga i Vimbldon svake godine ruši rekorde gledanosti jer je poseban doživljaj kada kamere konačno mogu da snimaju igrače dok nose trofej kroz prostorije kluba i onda na balkonu slave sa navijačima. Klub se tokom godina nije previše promenio, osim što je svakako modernizovan.

Čak je i broj mesta u klubu ograničen.

Klub je osnovan 23. jula 1868. godine, a naziv je menjan dva puta u istoriji. Isprva je bio isključivo kriket klub, a onda je uključen i tenis. Od 2011. godine je klub postao zvanično kompanija.

Foto: Nova.rs

Da biste bili član morate da budete u nekoj od pet kategorija: Punopravni članovi, članovi za života, počasni članovi, privremeni članovi, mlađi privremeni članovi. Oni koji se nalaze u prvoj grupi nikada ne smeju da pređu broj od 500 ljudi. Počasni članovi su bivši šampioni, drugi istaknuti igrači, dobrotvori kluba i druge osobe od posebnog značaja. Privremeni članovi se menjau svake godine i generalno su u pitanju aktivni igrači koji mogu da koriste prostorije i da igraju dok im traje članvstvo.

Foto: Nova.rs

Zanimljivo da do sada nije poznato zbog čega je Vimbldon izabrao ljubičastu i zelenu boju, samo se zna da se odustalo od prethodne kombinacije bele, žute, crvene i zelene jer je previše posećala na marince.

Sva ova misterioznost često je nastala zbog skrivanja, ali i zbog potrebe da se privuče dodatna pažnja. Uostalom, Vimbldon najbolje od svih zna da je njihovo najprepoznatljivije voće upravo ono zabranjeno, iako svi pričaju o jagodama.

Foto: nova.rs

BONUS VIDEO Novak u raspravi sa sudijom na Vimbldonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar