Foto: Shutterstock

Najstariji i najveći teniski turnir na svetu je iza ugla, a ko će podići trofej na centralnom terenu Vimbldona?

Ove godine će verovatno biti najneizvesnija borba za šampiona Vimbldona, pre svega jer dva igrača sa najviše osvojenih grend slemova muku muče sa povredama (Novak Đoković i Rafael Nadal).

Sve što niste znali o Vimbldonu i njegovoj istoriji

Vimbldon je osnovan davne 1877. godine i jedini je teniski grend slem koji se igra na travi. Vimbldon ne samo da je najstariji teniski turnir na svetu, već u globalnom nivou jedan od najstarijih internacionalnih sportskih turnira na svetu, odmah iza „Amerikas Kupa“ u jedrenju, „The Open“ u golfu i fudbalskog FA Kupa.

Prvobitno je osnovan ka Sveengleski Kriket klub 1868. da bi 1876. godine bio pridodat i novi sport tenis na travi koji je izmislio Volter Klopton Vingfild negde između 1873 – 1875. Zvanično menja ime u Sveengleski klub za tenis na travi i kriket 1877. godine kada se i održava prvi turnir 9. jula iste godine, ali samo u muškoj konkurenciji. Učestvovalo je 22 takmičara koj su za učešće plaćala po jedan zlatan novčić (gini), a osvajač je dobijao srebrni kup i novčanu nagradu od 12 ginija.

Turnir je trebalo da traje 5 dana ali je zbog kiše trajao 4 dana više, te je finale odigrano 19. jula 1887. godine. U finalu je Spenser Gor pobedio Vilijama Maršala po setovima sa 6:1, 6:2 , 6:4 za samo 48 minuta. Interesantno je da je do 1922. godine vladajući šampion Vimbldona igrao samo finale.

Turnir u ženskoj konkurenciji je prvi put odigran 1884. godine kao i muški dubl. Ženski i miks dubl su uključeni u program tek 1913. godine.

Kao i na drugim grend slemovima do 1968. godine i Open ere, profesionalcima je bilo zabranjeno da se takmiče. Poslednji Britanac koji je osvojio Vimbldon je Endi Mari 2013. godine, a pre toga je poslednji bio Fred Peri davne 1936. godine.

Najviše titula na ovom turniru ima Rodžer Federer osam, a za njim sledi Novak Đoković sa sedam i on je četvorostruki uzastopni osvajač ovog turnira.

Ko je favorit na ovogodišnjem Vimbldonu

Po prvi put deluje da je možda stvarno došlo vreme za smenu generacija na ovom turniru, jer dvojac koji bije mnogo veću bitku od ovog Vimbldona nije ni siguran učesnik zbog silnih povreda. Rafael Nadal nije igrao od Australijan opena i pitanje je da li će nastupiti i na njegovom omiljenom Rolan Garosu zbog povrede kuka koja je očigledno ozbiljnije prirode. Novak Đoković takođe muku muči sa povredom lakta, i to je bilo više nego očigledno na njegovoj sezoni na šljaci. Slab učinak na svim turnirima na kojima je učestvovao, pogotovo u Monte Karlu i Banjaluci.

Videćemo koliko je sanirao povredu na turnirima u Rimu i na Rolan Garosu. Svakako Đoković je uvek favorit na Vimbldonu što je i dokazao osvajanjem čak sedam titula od 2011. godine, sa tim da 2020. nije igrano zbog pandemije. Pripreme za predstojeće grend slemove ne obećavaju, ali ipak je to Novak Đoković, pa ga ne treba otpisivati. Karlos Alkaraz posle oporavka od blaže povrede igra kao preporođen i nakon uspešne američke turneje, prešao je na šljaku i osvojio Barselonu i Madrid, Rim je u toku pa onda Rolan Garos gde će sloviti za verovatno najvećeg favorita ove godine. Iako mu trava ne spade u omiljene podloge, verujemo da će biti i više nego opasan protivnik na Vimbldonu.

Što se tiče ostatka karavana, niko iz Top 10 nije odskočio, čak su imali i loše rezultate, pre svega tu mislimo na Danila Medvedeva koji je najbolji na betonu, ali je takođe jako dobar i na travi, pa ćemo videti šta ume na Vimbldonu ove godine. Stefanos Cicipas se uzdao u sezonu na šljaci ali za sada ima mizeran učinak za njegove standarde, finale u Barseloni i četvrtfinala u Monte Karlu i Madridu. Rubljov isto može da zapreti ali svakako možete preuzeti svoj Maxbet promo kod i pogledati ko su glavni a ko favoritei iz senke na kladionicama. Nikada nije bilo neizvesnije ko može do titule na Vimbldonu upravo zbog toga što su mahom svi dosadašnji glavni favoriti ili povređeni ili jako slabo igraju.

Foto: Shutterstock

Cene na Vimbldonu

Kako slovi za kraljevski turnir, Vimbldon predstavlja pravi luskuz za običnog čoveka. Karte su, kako odmiču dani turnira, što je i normalno sve skuplje, a takođe i zavisi da li ćete mečeve gledati na famoznom centralnom terenu ili na nekom od okolnih. Cene karata se kreću između 27 i 255 funti trenutno, sa tim da kako se turnir bude odmicao a potražnja rasla, verovatno će neke karte biti i desetostruko veće.

Pored karata i hrana i piće na Vimbldonu su papreno skupa, tako da je moguće pojesti neku mini porciju hrane za nekih 13 do 15 evra, a moguće je i popiti pivo za otprilike 10 evra. Najpoznatija poslastica na VImbldonu su svakako jagode sa šlagom i nisu pretereano skupe u odnosu na sve i koštaju oko 3 evra.

Vimbldon je kraljevski turnir, obavezan je beli dres kod kako za publiku tako i za igrače. I Kraljevska porodica prati mečeve na centralnom terenu što predstavlja svojevrsnu atrakciju za svakog ko se nađe tamo.

Iako mi nećemo biti u Londonu i jesti jagode sa šlagom uz kralja i kraljicu, navijaćemo za svoje favorite uz neki osvežavajući napitak (čitaj pivo) sa društvom. To nije ništa manje kraljevski, zar ne?