Nalazite se tridesetak kilometara od Novog Sada, četrdesetak od Šapca i sedamdesetak od Beograda. Ako mislite da ste "usred ničega", varate se. Gledate u preskupu vilu i mesto na kom zemlja dostiže cene, merene u stotinama hiljada evra, dok samo 500 metara odatle, u selu Pavlovci, ona vredi tek oko pet, šest hiljada evra. Dobro došli na jezero Kudoš, gde je svoj mir potražila porodica Đoković.

Skrećete desno sa auto-puta kod Rume, prolazite pored velike hladnjače za voće i nailazite, usred voćnjaka, na put pred kojim piše „Pavlovačko jezero“. Stigli ste.

PROČITAJTE JOŠ

Odatle pogled puca na oko 2,3 hektara zemlje koje je Srđan Đoković, s jeseni 2016. došao da pogleda, oduševio se i za dan, dva, zemlju već preveo i platio. Nova.rs je posetila ovaj biser Srbije pre tri godine.

Novak se trenutno nalazi na mastersu u Monte Karlu koji igra od 7. aprila.

U selu od oko 400 stanovnika nadomak jezera, u centru kod crkve, prodavnice i škole, časovi tek što su se završili.

Devetogodišnji Sava nam pokazuje pravac ka svojoj kući, gde njegova majka Biljana priča kako je zemlja prodata Đokovićima.

Hacijenda Novaka Đokovića u selu Pavlovci Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

„Došao je Andrija Drašković sa Srđanom Đokovićem kod mog devera i rekao da Srđan hoće da kupi tu zemlju. Na svekra su se vodila tri jutra zemlje, oni su rekli 100.000 evra, sutradan je odmah sve zakazano kod notara, za dan završeno“, rekla je Biljana pre tri godine.

Novakova porodica je, pored spomenuta tri jutra (1,7 hektara), kupila još jedno od drugog vlasnika.

Čuvar gazdinstva koje se nalazi direktno preko jezera u odnosu na Đokoviće, priča nam kako je tu zemlja 2009. vredela oko 1.700 do 1.800 evra, a onda je tokom 2021. godine biloljudi koji su za hektar tražili i po pola miliona.

I kad se pogledaju činjenice, priča dobija potpuno drugu dimenziju. U selu su jutro zemlje (0,57 hektara) cenili na oko pet, šest hiljada evra pre tri godine.

Novak Đoković Novak Djoković
Novak Đoković Foto: Craig Barritt / Getty images / Profimedia / Nova.rs

Đokovići su na placu napravili vilu, a u okolini svoje kuće imaju i Nemanja Nedović, Veselin Jevrosimović, još nekoliko biznismena i spomenuti Drašković.

Na ulazu u vilu stoji portir, a sa zadnje strane opasana je visokim zidinama. Kako se kuća nalazi prema jezeru na kosini, sa strane nedavno asfaltiranog puta, ne može se videti ništa i privatnost je zagarantovana.

Međutim, Novak zbog obaveza nije često tu, pa mu pošiljke za preuzimanje stižu u mesnu kancelariju.

„Lično ga nisam sretao, ali sam mu nosio jedan unikatan poklon iz Srbije, deda mu je poslao reket star nekih 50, 60 godina. To sam uručio u mesnoj kancelariji u Pavlovcima. Bio je specifičan poklon“, rekao nam je tada kurir brze pošte.

Drašković i živi tu, pa ga meštani Pavlovaca viđaju, a upravo je on pokazao Srđanu Đokoviću zemlju na jezeru.

„Andrija je pitao mog devera zna li ko je taj čovek pored njega i onda rekao ‘Novakov otac, e on hoće da kupi tu zemlju’. Tako je i bilo. Dogovorili se, na ime mog svekra je bila zemlja. Za nas je to veliki novac. Sutradan je sve zakazano kod notara, kupljeno, prevedeno, za dan“, priča nam Biljana.

Navodno je vrednost hacijende i zemlje sada oko 675.000 dolara, poseduje tri spavaće sobe i tri kupatila, ogromni dnevni boravak, te terasu sa bazenom. Kupio je ovo parče zemlje još 2018. godine.

Hacijenda Novaka Đokovića u selu Pavlovci Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Biljanina porodica prodala je tri jutra zemlje Đokovićima za 100.000 evra, a placu je dodato još jedno jutro, što ukupnu vrednost dodatno podiže.

Pod pretpostavkom da je to jedno jutro plaćeno u sličnoj ceni po jutru, zemlja je pre tri godine vredela oko 130.000 evra. Nije isključeno da je i manje od toga, jer su dolaskom porodice Đoković vrednosti „eksplodirale“.

Kad se tome pridoda i vrednost izgradnje velelepne vile od oko 1.200 kvadratnih metara, može se samo naslutiti kolika je ukupna vrednost čitavog zdanja, ispred kog se nalazi portirnica i čuvar sa strane puta.

„Za tri jutra 100.000. Posle kad se prodavalo, ovi što su prodavali, za jutro si mogao 50.000 da dobiješ. Kod nas je pet, šest hiljada evra sad da ja hoću da kupim. Sad je teško kupiti i za nas, neće niko da proda. Skoro je neki čovek kupio, neki Rus, 100.000 evra za dva jutra zemlje“, pričala je tada Biljana.

Od dobijene sume su kupili nekretninu u Rumi i noviji auto, dok su Đokovići dobili svoj mir.

„Ima jedna žena tu iz sela koja radi od 10 do 15 sati, kuva i sprema kuću, već godinama radi tu“.

Đokovići nisu jedini iz sveta sporta na jezeru, tu je i zemlja predsednika Srpskog atletskog saveza i biznismena Veselina Jevrosimovića, ali i košarkaš Nemanja Nedović.

Kako smo tada na terenu saznali, Novak je tu svojevremeno bio bio tu sa, prema rečima meštana, Viktorom Troickim i još nekoliko prijatelja da bi gledali zemlju na strani jezera gde su poslednjih godina nikle mondenske vile kakvih nema ni u mnogim razvijenijim područjima i mestima.

BONUS VIDEO Đoković o Ivaniševiću: kraj profesionalne saradnje ne znači kraj prijateljstva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare