Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Najbolji srpski teniser Novak Đoković više nema zabranu da ode na turnir u Americi.

Gotovo dve godine će proći do leta kada će Novak otputovati na US open i kada će probati da nastavi da piše tenisku istoriju.

PROČITAJTE JOŠ:

Dotle će imati dva grend slema, u Parizu i Londonu, ali je US open posebno bolna tačka još od ranih dana njegove karijere.

Iako je upravo na Flašing Medouzu bio veoma blizu prvoj grend slem tituli, ona je stigla u Australiji, a do danas ih ima „samo“ tri od ukupno 22 trofeja.

Ovih prethodnih godina, US open je bolna tačka zbog diskvalifikacije iz 2020. kada je lopticom pogodio linijsku sutkinju Lauru Klark, a pre dve godine jer je tu propustio šansu za „kalendarski slem“.

Izgubio je tada u finalu od Danila Medvedeva, a onda se situacija sa koronavirusom izmenila, američke vlasti su pooštrile mere i uslove ulaska, pa Đoković nije mogao da se takmiči.

Propustio je sve turnire u prethodnoj godini, pa i u ovoj, dok ovog proleća nije stigla konača odluka da se mere protiv korone za strance olabavljuju i da Đoković može u Njujork kao nevakcinisan.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели US Open (@usopen)

Dve godine se po tom pitanju iz organizacije njujorškog grend slema nisu oglašavali, mada su lani poručili „čekamo ga“.

„Novak je veliki šampion i zaista je nesrećno što neće biti u mogućnosti da se takmiči 2022. na US Openu, jer ne može da uđe u zemlju zbog politike federalne vlade koja se tiče nevakcinisanih građana koji nisu državljani SAD. Nadamo se da ćemo Novaka dočekati na US Openu 2023“, poručila Stejsi Alaster, direktorka turnira tada, mada pre toga nisu učinjeni konkretni potezi da se situacija reši na drugačiji način.

Sada su Amerikanci posle Indijan Velsa i Majamija podelili emotivan govor Đokovića u momentima kada nije uspeo da se domogne titule.

„Hteo bih da kažem da, večeras, iako nisam pobedio u meču, srce mi je ispunjeno radošću i najsrećniji sam živi čovek zbog vas, ljudi. Učinili ste me stvarno posebnim na terenu. Iskreno, nikad se ovako nisam osećao u Njujorku. Volim vas, i hvala vam svima na podršci, hvala na svemu što ste uradili za mene večeras. Volim vas i vidimo se uskoro“, rekao je tada Novak na ivici suza.

Amerikanci su mu posle dve godine poslali poruku koju je čekao da vidi: „Vidimo se uskoro, Nole“. US open se ove godine igra od 28. avgusta do desetog septembra.

BONUS VIDEO: „Novače, vadi pare“: Pala opklada pre poena, pa reagovala publika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare