Bilo je čak i teško za gledanje

Srpski teniser Novak Đoković izgubio je u četvrtfinalu Mastersa u Rimu, a bolji od njega bio je Holger Rune sa 2:1, po setovima 6:2, 4:6, 6:2.

Meč je trajao dva sata i 17 minuta, a prekinut je na više od sat vremena zbog kiše. Novak je bio bez energije, nije imao ni emocije, te je od početka meča sve slutilo na njegov poraz.

PROČITAJTE JOŠ:

Rune će u polufinalu igrati protiv boljeg iz duela Kaspera Ruda i Franciska Serundola.

Ovo je prvi put još od 2004. godine da ni Đoković ni Rafael Nadal neće igrati bar u finalu Mastersa u Rimu. Novaku će ovaj poraz uticati i na bodovni saldo, pošto će izgubiti 820 ATP poena, pošto je prošle godine za titulu osvojio 1.000. Takođe, Srbin nije iskoristio priliku da obori sopstveni rekord po broju titula na jednom mastersu, te je u Rimu ostao na šest.

I pre početka turnira u Rimu bilo je jasno da će Novak izgubiti prvo mesto na svetu, jer je Karlosu Alkarazu bilo dovoljno samo da se pojavi u Italiji.

Ono što jeste zabrinjavajuće je nivo Novakove igre, koji nije bio visok ni u jednom od mečeva, a ovo mu je bila poslednja priprema pred Rolan Garos i pohod na 23. grend slem titulu.

Krenuo je očajno Đoković i već u prvom gemu nagovestio da ćemo gledati jedan od najlošijih setova koje je odigrao u poslednjih nekoliko godina. Nedostatak prvog servisa, katastrofalan broj neiznuđenih grešaka i nedostatak bilo kakve ideje najbolja su slika onoga što smo videli.

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Rune je lako napravio brejk i odmah nametnuo svoj ritam igre, a čini se da je prelomni trenutak bio u drugom gemu.

Novak je imao priliku da odmah vrati brejk i izjednači, ali su usledile dve greške i dva dobra servisa Danca, te je potvrdio oduzet servis.

Usledila je njegova potpuna dominacija u nastavku prvog seta. Iako je Đoković smanjio na 2:1 i osvojio prvi gem, usledila je serija i novi brejk Runea koji je ponovo oduzeo servis srpskom teniseru.

Malo je falilo da u potpunom naletu i treći put napravi brejk, ali je uspeo Đoković da na kratko prolongira borbu i povrati sampouzdanje.

Nije to pokolebalo Runea da završi prvi set u svoju korist, ali deluje da je bilo značajno za Đokovića što je uzeo makar dva gema.

EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Srpski as je mnogo bolje zaigrao u nastavku, ali je problem sa bolovima u laktu počeo da pravi probleme.

Osvojio je prvi gem na svoj servis, isto kao i Rune, a onda se suočio sa brejk loptom. Posle velike borbe je uspeo nekako da izdrži i sačuva servis, ali je morao da zatraži pomoć lekara.

Nakon kratke pauze i tableta protiv bolova, Novak je nastavio meč, a ubrzo zaigrao i mnogo bolje. Još jednom je sačuvao servis, a onda posle bizarnog spleta okolnosti došao i do brejka.

Rune je vodio 40:30 i posle jednog dubokog riterna Đokovića stao, jer je smatrao da je lopta otišla u aut. Sudija je sišao i odlučio da je bila dobra, pa je Danac izgubio poen, a zatim i gem, ali se kasije ispostavilo da je Lajani napravio grešku na štetu Danca.

Đoković je iskoristio situaciju poveo sa 5:2 i činilo se došao na korak od izjednačenja. Tada je pobesneli Rune zatražio medicinski tajm-aut i sve vreme se svađao sa sudijom, ali je posle pauze zaigrao fenomenalno i ubrzo uzvratio brejk.

EPA-EFE/ETTORE FERRARI

U tom trenutku je pojačala i kiša, i ubrzo je došlo do prekida. Đoković je poveo sa 0:30 na servis rivala, kada je Rune zatražio da se meč zaustavi što je nakon provere i urađeno.

Pauza je traja sat i osam minuta, a Novak je za to vreme sanirao fizičke probleme i izašao motivisan na teren. To se videlo odmah u dva naredne poena, kojim je zaključio set u svoju korist – 6:4.

Početak trećeg, odlučujućeg seta bio je ponovo problematičan za Novaka, iako je krajem prošlog delovalo da je izašao iz krize.

Odmah je Đoković pretrpeo brejk, pre svega zbog svojih grešaka. Nije pronalazio Srbin prave načine da probije Runea, koji nije mnogo grešio, a odličnno se branio.

Falilo je i energije Novaku, koji je imao 30:30 na servis rivala, ali nije uspeo da stigne do brejka.

U narednom gemu Novak se svađao sa sudijom koji ga je opomenuo zbog prekoračenja vremena pri servisu. Sudija je uzviknuo rezultat nekoliko sekundi pre prekoračenja vremena, pa je to zbunilo Novaka koji mu je rekao „čemu drama?“. Opet je Srbin previše grešio i dozvolio rivalu novi brejk.

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Pobesneo je Novak u tim trenucima, vikao je na ljude iz svog boksa da mu nisu potrebni i da nemaju mentalnu snagu, te da sva rešenja mora da pronalazi sam. Na kraju narednog gema, koji je opet uzeo Rune dobrim udarcima, Đoković je tražio da se pojedini navijači izbace sa tribina, ali mu ta želja nije uslišena.

Bez mnogo muke je srpski teniser uzeo dva gema na svoj servis, ali je Rune dobrim servisom stigao do gem od pobede. U poslednjem gemu je bilo drame, Novak je imao brejk loptu, ali je nije iskoristio i tu je bio kraj.

BONUS VIDEO Đoković izjednačio protiv Runea u Rimu

Đoković - Rune 2:6, 6:4, 2:6

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar