Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug AP Photo/Christophe Ena)

Ne postoji mogućnost da u ovoj fazi karijere Novak Đoković odigra jedan meč u završnici turnira (pogotovo Rolan Garosa), a da on potencijalno ne završi u istorijskim knjigama. Kada izlazi na teren protiv najomiljenijeg tenisera današnjice Karlosa Alkaraza sve dobija posebnu težinu.

Foto: Nova.rs

Đoković sada pred sobom ima najiščekivaniji meč tenisa još od kada je prošle godine odmerio snage protiv Rafaela Nadala. Opet na Rolan Garosu, ovog puta u polufinalu, igra opet protiv Španca. Ovaj je ipak 17 godina mlađi od Nadala, ali je sa pravom već pre godinu i po dana napustio nadimak „Novi Nadal“ i postao Alkaraz.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković želi da meč uvede u strašnu borbu prsa u prsa, u situaciji sa kojom se Alkaraz do sada retko kada susretao. Moraće Đoković da primeni fragmente taktike Janika Sinera (na još višem nivou) koji je nekako uvek uspevao da pronađe slabu tačku Špancu.

Velika prednost Đokoviću je bez ikakve dileme iskustvo, ali i ono što sada u tenisu postaje poznato kao izraz „zaključavanje“. Đoković ga je doneo u tenis, a skovao ga je Mats Vilander. To je izraz koji se koristi kada igrač odigra maestralan taj-brejk bez izgubljenog poena. Novak je od početka turnira čak pet puta setove lomio u ovoj deonici i u tih 47 poena je napravio ukupno nula neiznuđenih grešaka. Nula. Zaista neverovatno da jedan čovek može da odigra tako kada se svaki poen računa.

I to je stvar koja uverava da Novak može da igra na višem niovu, ne sme da uđe očajno u meč kao protiv Karena Hačanova, ali deliće one igre mora da podigne na najviši mogući nivo. Ovog puta će posebno bitan biti drugi servis Đokovića koji je u poslednje vreme postao njegova Ahilova peta koju rivali ponekad znaju da koriste.

Foto: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Drugi podatak za istoriju je činjenica da bi mogao da dođe u ovom finalu pre finala kako ga sa punim pravom određuju (znatno su manje šanse da neko iz polufinalnog para Aleksandera Zverev – Kasper Rud podigne trofej po mišljenju bukmejkera) jeste što bi Novak tako došao na pobedu do nikada viđenog rezultata. Niko nikada pre nije uspeo da osvoji 23 grend slem trofeja (kako se često u poslednje vreme mešaju rezultati dama i muškaraca Serena Vilijams ima upravo toliko grend slem trofeja) i po prvi put bi od kada igra tenis, a profesionalac je 20 godina imao više grend slem trofeja od Rafaela Nadala. Kada je Novak osvojio prvi 2008. u Australiji, Nadal ih je imao već devet.

Uz to bi Novak postao i prvi igrač koji je osvojio po najmanje tri trofeja na sva četiri grend slema. Podatak za neverovatan ponos i dostignuće koje će često bilo kada biti ponovljeno ukoliko ga ostvari.

Sve ovo daje dodatnu dramu meču koji će predstavljati ono najbolje što tenis može da ponudi, a mogućnosti za račvanje priče su gotovo beskrajni. Nju će napisati Đoković i Alkaraz lopticom, reketima i patikama na pariskoj šljaci.

Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach

I treći podatak je u ovom trenutku manje bitan u kontekstu prethodnog. Novak bi sa još dve pobede mogao da se vrati na prvo mesto ATP liste (trenutno ima obezbeđeno drugo mesto), a time i da konačno napadne 400 sedmica na vrhu (trenutno je na 387). Kako sledi Vimbldon sa kog mu se ne računa 2.000 ATP poena i na kom će saldo moći samo da uveća, a onda i turneja po Americi krajem leta koju će sada moći da igra za razliku od prethodne godine, postoji velika šansa da sezonu završi kao prvi u ATP trci, ali i na ATP listi. Što bi bio podvig svoje vrste u tenisu. Nešto što je kroz istoriju uspevao da uradi samo Rodžer Federer.

Sve ovo ne ostavlja nikakvu, ali ni najmanju dilemu da bi ovo, ukoliko se kockice poklope, moglo da bude najbolje polufinale Rolan Garosa u poslednjih par godina, a potencijalno i više od toga.

Ovaj meč će biti analiziran i sledećih 15 godina, bez obzira kakav ishod bude na kraju.

BONUS VIDEO Đoković pobedio Dimitrova u Rimu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar