Foto: EPA/TONI ALBIR

Najbolji srpski teniser Novak Đoković poažen je u finalu Vimbldona u nedelju u Londonu od Karlosa Alkaraza u tri seta.

Alkaraz je slavio sa 6:2, 6:2 i 7:6 (4) dok je Novak u većem delu tog meča delovao podređeno.

PROČITAJTE JOŠ:

Ako se uzme u obzir da je operisao koleno pre nešto više od mesec dana, te da je i tako stigao do finala trećeg grend slema sezone, onda finale ne može da bude neuspeh.

Međutim, ako se uzme u obzir da je u završnici trećeg seta Novak podsetio da koleno verovatno nije bilo toliki problem u nedelju koliko njegova odsutnost s terena u prva dva seta, to je onda malo veći razlog za brigu.

Na neke od problema Đokovića u meču sa Alkarazom ukazao je i Toni Nadal, stric Rafaela Nadala i nekada dugogodišnji trener španskog teniskog asa.

Toni u svojoj kolumni kaže da je Alkaraz četvrtom titulom sa samo 21 godinom nagovestio šta sve može.

„Tehnički je veoma teško videti neke slabosti u njemu i fizički je najbrži igrač kog sam ikad video na terenu. Njega mogu da pobede samo najkompletniji igrači i samo ako imaju svoj najbolji dan“, piše Nadal u tekstu za El Pais imenovanom „Đokovićev samoubilački izbor“.

Novak Đoković na Vimbldonu
Foto: Han Yan / Xinhua News / Profimedia

„Nadjačao je Đokovića i brzinom i konstantnošću. Bio je superioran sve vreme i osećaj koji nam je pružao od početka meča je bio da će biti veoma teško, ako ne i nemoguće da mu izmakne pobeda“, nastavlja Toni Nadal.

„Ni u jednom trenutku“, smatra on, „Nole nije dao utisak da ima oružje da zastraši svog rivala. Njegovi udarci su bili neprecizni, a nisu imali ni snagu da bi razmontirali igru trenutnog pobednika“, smatra španski trener.

Nadal navodi da priprema za meč sa Alkarazom nije lak posao i da je zbog toga i Novak imao određenih poteškoća u najavi.

„Da li se suočavamo sa njim svojim uobičajenim oružjima i stilom ili naprotiv, pokušavamo da neutrališemo rivala tražeći druga rešenja koja nisu u sastavu naše karakteristične igre“, postavlja pitanje Toni Nadal i onda konkretizuje ono na šta je mislio.

„Uvek bih lično birao ovo prvo. Ako je već teško igrati dobro i ono što je teniser navikao da radi, onda mi se uvek činilo dodatno težim da dobro radim ono na šta nisam navikao. Đoković je izabrao drugu alternativu. Znao je da ni njegove noge, niti preciznost udaraca nisu onakvi kakvi su bili i da bi dug i fizički meč bio škodljiv. Zato je probao taktiku koja se na kraju pokazala samoubistvenom. Hteo je da primeni visok ritam i da igra agresivno, skraćuje razmene i da na najmanju priliku, izlazi na mrežu po poene, a po mom mišljenju, jedina šansa koju je Srbin imao, jeste da uspori igru“, rekao je Nadal.

BONUS VIDEO: Novakova propuštena šansa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare