Foto: Tanjug / AP Photo/Darko Bandic

Kažu da ukoliko želite da budete relevantni i pouzdani morate stalno da se usavršavate. Ipak, tenis je poslednjih godina uspeo da natera sve novinare da potraže dodatne konsultacije kada su u pitanju mnoga polja života koja su mislili da će zauvek ostati misterija.

Naime, vratimo se samo nekoliko godina unazad smo morali da učimo toliko toga o australijskim zakonima.

Nisam ni sanjao da ću morati da učim o zakonskim regulativama Australije koje nisu iste u Viktoriji, da ću morati da učim kako funkcionišu medicinska izuzeća i ko može da ih izda. Nisam mislio da će svet eksplodirati zbog priče o „nevidljivom neprijatelju“ i vakcinama koje bi trebalo primiti. Nisam očekivao da će odjednom iz dana u dan morati da se vrše testiranja (tako mi je bilo tokom boravka na Australijan openu 2022. godine) i nisam očekivao da ću morati da budem od glave do pete pokriven maskom.

Morali smo tada ubrzano da se konsultujemo o australijaskim zakonima, o tome koji ministar može da potencijalno pomiluje Đokovića i ko bi mogao da ga dekretom deportuje iz države. Učili smo tada kako je istinu moguće videti potpuno drugačije do te mere da se pitate da li je istina samo jedna – sve zbog tenisa.

PROČITAJTE JOŠ

Bila je to ogromna afera tokom koje smo učili i koliko gube turniri zbog toga što nema navijača ili sponzora, ali i da grend slemovi prihoduju po izdanju oko pola milijarde dolara/evra/funti. Mnogo toga smo usput naučili, kao i kako funkcioniše kada jedan od nosilaca odjednom bude precrtan sa turnira i brojne druge neobične situacije.

Uz to je tu i usavršavanje u domenu anatomije čoveka, najpre zbog lakta, a onda sam saznao da postoji više od jednog meniskusa kolena. Medijalni meniskus je bio najčešće upotrebljena sintagma tokom ovogodišnjeg Rolan Garosa, jer je Novak odlučio da „obrije“ to parče meniskusa i saznali smo i da operacija tog dela tela na najvišem nivou košta oko 25.000 evra.

Pratili smo ko su vrhunski doktori u ovom domenu, obnavljali gradivo kako je to nekada radio Tejlor Fric. I onda smo strepeli zbog lateralnog meniskusa tokom Olimpijskih igara 2024. Zbog tog tenisa smo saznali i da na Olimpijskim igrama ima mnogo nelogičnosti, poput toga da su alternative uvek dublaši koji mogu da budu usputna „hrana“ za sve (Metju Ebden uzeo samo gem protiv Novaka).

Novak Đoković Novak Djoković
Novak Đoković Foto: Miguel MEDINA / AFP / Profimedia

Zbog Novaka Đokovića smo dakle učili o pravnom delu, administrativnom, pa i medicinskom. U poslednje vreme saznajemo mnogo i o tehnikama disanja, vizualizacije, pa čak i autofagije.

Veganstvo i vegatarijanstvo je postala ozbiljna tema u Srbiji nakon spoznaje da Novak čak i proteine uzima iz biljaka. Đoković je uneo jedan novi holistički pristup koji je ovako ili onako morao da se prelije na čitav teniski svet.

Usput smo videli da nam je neophodno i farmakološko znanje zahvaljujući Janiku Sineru, pa smo morali da saznamo gde se sve nalazi klostebol i da je dozvoljen samo u Italiji i Brazilu. Pričali smo o tome kako postoje dvostruki aršini i u sportu, pa se nekim velikim šampionima olako gleda kroz prste.

Neverovatno je da je jednostavno bilo neophodno da moramo da saznamo više o tome šta klostebol (steroid) može da uradi i podsetili smo se čak i mernih jedinica i da je nanolitar – milioniti deo litra.

IZDVAJAMO ZA VAS

Ma nema kraja prilikama da se usavršavate. Ukoliko vas zanima tenis će vam dati jedan neobičan pogled na sve. Primera radi, možete da naučite i mnogo toga o azilima za pse koje pomaže i osniva Alehandro Davidovič Fokina.

Nažalost, bilo je i primera nasilja nad ženama, gde je glavnu ulogu imao Bernard Tomić, dok je Aleksander Zverev na kraju oslobođen optužbi za nasilje nad bivšom devojkom zbog nagodbe.

Zverev nam je ukazao i na jedan novi slučaj u vrhunskom sportu jer je kao dijabetičar stigao do nestvarnih rezultata. Planeta je tako dodatno edukovana o ovoj bolesti, o merenju šećera, funkciji inslulina…

Mnogo je stvari koje su neočekivano morale da budu izučene da se ne bi pravile „greške u koracima“ i kako bi informacije bile prave.

U eri kada je lažnih i/ili podmetnutih informacija nikada više, autoriteti postaju izuzetno bitni prilikom objavljivanja. Zbog toga je to najbolja poruka za kraj.

Radite na sebi. Svaki dan. Makar pet minuta.

Nekada ćete to naplatiti.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar