Foto:Shutterstock/:Vladimir Pesnya / Sputnik / Profimedia/Tanjug/Graham Hughes/The Canadian Press via AP/Pressefoto Baumann / imago sportfotodienst / Profimedia

Saga o pozitivnom doping testu Janika Sinera nije ni blizu da bude razrešena, ali je pozitivan test na klostebol italijanskog tenisera dovoljan razlog da se prisetimo nekih drugih slučajeva i nekih drugih sportista kojima je ova supstanca, korišćena sa namerom ili ne, upropastila život.

Jedan od najboljih primera je Viktorija Orsi Tot, reprezentativka Italije u odbojci na plaži.

PROČITAJTE JOŠ...

Tot je 2016. godine, samo tri dana pred početak Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, bila pozitivna na ovu suspstancu.

Kako je sama istakla, nije sigurna kako je ova suspstanca dospela u njen organizam, a kako nije uspela da dokaže da je do toga došlo slučajno, suspendovana je na dve godine, pa je van takmičenja bila jula 2016. do jula 2018. godine.

Viktoria Orsi Toth Foto:Vladimir Pesnya / Sputnik / Profimedia

Stefano Bataljino, italijanski teniser, suspendovan je na četiri godine, iako su pojedinosti njegovog slučaja gotovo identične kao u slučaju Janika Sinera.

Naime, i Bataljina je maser sticajem okolnosti „kontaminirao“, ali, za razliku od članova Sinerovog tima, on nije želeo da svedoči u korist ovog tenisera, pa je Italijan dobio najveću moguću kaznu u novembru 2023. godine.

Čuven je i slučaj Bridžit Dresel, bacačice koplja iz Bremena.

Foto:Pressefoto Baumann / imago sportfotodienst / Profimedia

Ova 26-godišnjakinja je bila zvezda u usponu kada je u aprilu 1987. godine zdravlje naglo počelo da joj se pogoršava, da bi 10. aprila posle nekoliko dana agonije i nesnosnih bolova preminula, a jedan od lekova koji se našao u njenom organizmu bio je i klostebol. Upravo njena smrt bila je jedan od glavnih razloga za dodatno izučavanje uticaja klostebola na telo sportista i njegovo kasnije stavljanje na listu zabranjenih supstanci.

Dve godine van sporta provela je i Brazilka Morin Magi, olimpijska šampionka iz Pekinga u skoku udalj.

Ona je 2003. godine bila pozitivna na ovu supstancu, zbog čega je bila suspendovana na dve godine.

Foto: EPA PHOTO/EFE/CAETANO BARREIRA

Mark Edvards, bacač kugle iz Velike Britanije, suspendovan je na tri godine zbog korišćenja ovog sredstva.

Fernando Tatis junior, zvezda američkog MLB šampionata, bio je pozitivan u avgustu 2022. godine na ovu supstancu, zbog čega je dobio kaznu od 20 utakmica neigranja.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Plivačica sa Bahama Džoana Evans proglašena je krivom nakon što je 2021. godine bila pozitivna na testu na klostebol, pa je van bazena provela pune dve godine.

Kako je navela, ona je koristila kremu „Trofoderim“ kako bi namazala posekotinu na prstu tokom takmičenja u Napulju, u Italiji.

Rikardo Morašćini, italijanski košarkaš, pao je na doping testu u januaru 2022. godine zbog čega je dobio jednogodišnju suspenziju. Njemu je ovu supstancu, navodno, prenela devojka.

Martina Kajroni, paralimpijska šampionka na 100 metara sa Igara u Londonu 2012. i Rio de Žaneiru 2016. godine bila je pozitivna nakon što je nenajavljeno testirana 2019. godine.

Ona je, navodno, kremu koristila kako bi tretirala čireve koji su se pojavljivali zbog nošenja nožne proteze. Suspendovana je bila na godinu dana.

Bilo je i slučajeva, doduše, kada su sportisti bivali oslobođeni optužbi.

Tako je teniser Marko Bortoloti iz Italije, nakon što je u Lisabonu 2023. godine bio pozitivan, uspeo da dokaže da nije sa namerom uzeo ovu supstancu.

Isto je pošlo za rukom i atletičarki iz Kanade, Dominiki Jamincki, koja je na testu u aprilu 2018. godine bila pozitivna nakon što je „konzumirala kontaminirano meso“.

Podjednako bizaran bio je i slučaj brazilskog plivača  Gabrijela Santosa, koji je u maju 2019. bio pozitivan na ovaj steroid. On je, naime, boravio u kući u kojoj je bio i njegov brat Gustavo, koji je koristio kremu kako bi tretirao iritaciju kože koja mu je praivla probleme.

Njih dvojica su tokom tog boravka došli u kontakt što je bilo dovoljno da Gabrijel bude pozitivan na narednom testu.

Srećom po njega, uspeo je da dokaže da nije kriv, te je ubrzo dobio „zeleno svetlo“ da nastavi da se bavi sportom bez daljih sankcija.

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare