Novak Đoković
Foto: Felice Calabrň / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bivši francuski biciklista Mark Madio dao je kontroverznu ocenu onoga što se desilo pre nekoliko dana u Malagi.

Tamo je Novak Đoković igrao protiv Kamerona Norija u četvrtfinalnom meču Dejvis kupa između Srbije i Velike Britanije i sat i po vremena pre meča stiglo mu je obaveštenje da mora na doping kontrolu.

PROČITAJTE JOŠ:

Madio, nekadašnji osmoplasirani sa Tur d’ Fransa iz 1983. godine i francuski olimpijac u biciklizmu, tvrdi da Đoković treba da bude suspendovan, jer se nije odmah podvrgao kompletnom testu na doping.

„Ja još nisam uradio kompletnu doping kontrolu, sledi mi krv. Čovek u ćošku sedi, satima me prati. Imao sam raspravu, jer evo za 20 godina i kusur karijere nije mi se desilo da mene doping kontrola, i ne samo mene, izabere. Dobio sam notifikaciju sat i po vremena pre meča“, rekao je Đoković o presedanu u slučaju doping kontrole, koja se najčešće radi posle mečeva.

Srpski teniser je istakao da ima svoju striktnu rutinu i da ne voli kada mu se u ključnim trenucima skreće pažnja sa protivnika i onoga što ga čeka na terenu.

„Da mi uzima krv, da razmišljam da li ću moći da dam urin. Potpuno nelogična odluka. Kada sam pričao sa predstavnikom doping agencije, rekli su mi da je razlog bio da će biti jako kasno i da se pruži drugoj reprezentaciji vremena da se više odmori, ali sam im onda rekao da pobednik večerašnjeg duela ne igra sutra. Uvek sam podržavao da se testiram ja ili bilo ko, ali ne pred meč. Šta će to promeniti? Biću tu, kad se završi meč testirajte me. Meni predstoji vađenje krvi. Nadam se da će promeniti odluku“, objasnio je Đoković.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Madio, svojevremeno bio dvostruki pobednik jedne od najstarijih biciklističkih trka Pariz-Rube, traži suspenziju za srpskog tenisera, iako Đoković nije odbio testiranje, već se žalio na tajming kada je sve organizovano.

„Imamo pravilo kontrole pre i posle takmičenja. Odbio je test pre takmičenja. Ako antidoping telo radi svoj posao, gospodin Đoković mora da bude suspendovan. Odbio je test pre takmičenja, uradio je jedan posle. U biciklizmu, podvrgavate se testu, ako odbijete, test je pozitivan. Ako ste pozitivni na testu, kažnjeni ste. Nemate pravo da odbijete testiranje, to je pravilo“, rekao je Madio za RMC.

Nije se tu zaustavio, već je dao i skandalozno obrazloženje, pričajući o sportisti koji je za 20 godina profesionalne karijere uvek bio van bilo kakvih priča o dopingu i koji je postao najveći u svom sportu.

„U asortimanu doping proizvoda, postoje proizvodi koji se mogu otkriti tokom izuzetno ograničenog vremena. Ako ne obavite proveru pre početka takmičenja, vreme dok se takmičite vam omogućava da eliminišete tragove doping proizvoda. Zbog toga je uvedeno testiranje pre takmičenja. Nerealno je da je samo upozoren. To onda više nije nasumična provera“.

Da sve bude još gore, Đoković je objasnio zbog čega je

BONUS VIDEO: Gem koji je presudio Novaku Đokoviću i Srbiji na Dejvis kupu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare