Foto:shutterstock; Victor Fraile/Power Sport Images / Shutterstock Editorial / Profimedia; PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia;

Turnir koji predstavlja svojevrsnu odmazdu od ATP. Prst u oko. Prkos. Ali i ozbiljnu zaradu. Podeljeni su već sada "masni čekovi". Jedan od njih otišao je u ruke Novaka Đokovića.

Dugo se pisalo o tome da li će uopšte „Sic Kings Slam“ biti organizovan. „Jurili“ su se dugo sa datumima, pokušavali da reše kalendarski problem, pokušavali su da pozovu sve koje su namerili, ali na kraju je sve nekako uspelo.

PROČITAJTE JOŠ

U Rijadu će biti održan turnir koji je najavljen holivudski. Kao pravi bioskopski blokbaster. Tako nešto nikada nije viđeno u istoriji tenisa.

Đoković je bio predvodnik čopora vukova, meditirao je i lebdeo. Izgledao je kao pravi „Assasin“. Sve je već tada mirisalo na nestvarni spektakl. Verovatno je i vas podsetilo na jednu sasvim dobro urađenu mešavinu „Igre prestola“ i „Vikinga“.

„Trejler je skuplji nego sam novac koji sam zaradio ove godine“, poručio je Korentan Mute, trenutno 70. na svetu kada je video ovo.

Lijam Brodi je bio oduševljen snimkom „Ostao sam bez reči koliko je zapravo kul ovaj promotivni video. Verovatno najbolji koji sam video u tenisu. Gledao bih ovaj film, 10/10“, napisao je Brodi, a ubrzo ga je „ugasio“ Endi Mari.

„Osim što nije film i što ga nećeš gledati jer je egzibicja za koju niko ne mari“, napisao je Mari. Da li je u pravu? Sve stvari pokazuju da je ovo mnogo više od egzibicije.

Ipak, više od tih filmskih elemenata važniji je bio novac koji se dobija na ovoj egzibiciji. Svaki od šest igrača koji se takmiče dobiće 1,5 miliona dolara samo za pojavljivanje u Rijadu od 16. do 19. oktobra.

Dakle, Đoković, Rafael Nadal koji je već stigao u Saudijsku Arabiju, Holger Rune (nije na nivou na kom se očekivalo da će biti kada je dobio poziv), Danil Medvedev, Janik Siner i Danil Medvedev boriće se za titulu.

Koliko je novca u igri najbolje govori da će šampion odneti kući čak šest miliona dolara. Čak jer je šampion US Opena Siner ove godine uzeo rekordnu sumu od „tek“ 3,6 miliona dolara.

Pobednik turnira usred pustinje dobiće duplo više novca! Nestvarno, ali to samo govori koliko sve lako.

Novak Đoković i Rafael Nadal Foto: HMB Media/Antonio Borga / imago sportfotodienst / Profimedia

Šamar ATP i detaljan raspored

Ovaj turnir je na kraju „uguran“ između mastersa u Šangaju (završen u nedelju) i mastersa u Parizu (počinje krajem oktobra). Biće igran istovremeno kada su na programu turniri iz serije 250 u Stokholmu (jedan od najbolje organizovanih na svetu) i u Antverpu. Ipak, to po pravilima ne bi smelo da se radi.

Naime, ATP je stavio pravilo da ne smeju da budu organizovane egzibicije koje traju duže od dva dana zaredom u nedeljama kada postoje ATP turniri. Kako to da se onda turnir u Rijadu održava?

Pa, arapski šeici su pronašli način da izigraju pravila i da iskoriste „rupu u pravilniku“. Tu na scenu stupa raspored. Naime, igraće se egzibicija dva dana zaredom, onda će uslediti dan pauze, a onda će četvrtog dana biti odigrano finale. Time je praktično zaobiđena zabrana ATP koji je sada nasamaren.

Raspored „Slema šest kraljeva“

Sreda, 16. oktobar: Medvedev – Siner, Rune – Alkaraz

Četvrtak, 17. oktobar: Đoković – Medvedev/Siner, Nadal – Rune/Alkaraz

Petak, 18. oktobar: Slobodan dan

Subota, 19. oktobar: Meč za treće mesto i finale

Janik Siner i Karlos Alkaraz
Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Sa obzirom na činjenicu da se igra i meč za treće mesto i finale znači da ćemo videti Novaka barem dva puta na terenu u egzibicionom okršaju protiv Nadala, Runea ili Alkaraza.

Zanimljivo je da su Siner i Alkaraz čak odlučili da se povuku sa turnira u Bazelu i Beču (serija 500) kako bi se posvetili egzibiciji.

Ovaj turnir je organizovan u okviru velikog projekta kraljevske porodice Saudijske Arabije koja pokušava da prebaci centar svetskih sportova u Rijad ili Džedu. Već su dobili organizaciju „Next Gen“ turnira, Javni fond Saudijske Arabije je postao sponzor ATP, pa je ova organizacija odlučila da „zažmuri“ na ovu egzibiciju koja je ozbiljni presedan.

Glavni organizator ovog projekta je Turki bin Abdul Mohsen Al-Šeik koji je savetnik kraljevske porodice i fokusiran je na razvoj sporta.

Ovo je samo početak saradnje sa projektima koje želi da pošalje poruku ATP da mora da razmisli kako da se odupre ogromnim novcima.

BONUS VIDEO Novak Đoković i izjava posle finala u Šangaju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare