Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Arina Sabalenka, beloruska teniserka, osvojila je US Open pobeodm and Džesikom Pegulom iz Sjedinjenih Američkih Država u finalu rezultatom 7:5, 7:5, i tako po prvi put u karijeri osvojila titulu na poslednjem grend slemu u sezoni.

Tom prilikom ona je srušila i jednu zanimljivu „tradiciju“, pošto je prekinula niz od tri situacije kada su Beloruskinje, nakon osvojenog Australijan opena, gubile od Amerikanki u finalu turnira na terenima „Flašing medouza“. Prerhodno, 2012. i 2013. godine Viktorija Azarenka je osvajala Australijan open ali je u Njujorku gubila od Serene Vilijams, dok je Sabalenka 2023. godine izgubila od Koko Gof sa sa 2:6, 6:3, 6:2).

PROČITAJTE JOŠ...

Sabalenki je ovo bila treća grend slem titula u karijeri, pošto je dva puta osvojila Australijan open (2023. i 2024), a osvajanjem titule u Njujorku ušla je u istoriju „belog sporta“.

Ona je, naime, postala tek šesta teniserka u Open eri koja je na US Openu, nakon poraza u finalu godinu pre, uspela da napravi iskorak i osvoji titulu.

Pre nje, to su uspele još samo Kris Everet (1980), Martina Navratilova (1986), Štefi Graf (1988. i 1995), Žastin Enan (2007) i Serena Vilijams (2002. i 2012).

Ona se takđe pridružila Grafovoj, Moniki Seleš, Martini Hingis i Anđeliki Kerber kao tek peta teniserka u Open eri koja je osvojila oba grend slema na betonu – Australijan open i US Open.

A ujedno, ovo će biti druga godina zaredom koju završava na samom vrhu WTA liste po broju pobeda na grend slem turnirima – ukupno ih je na Australijan openu (osvojila titulu), Rolan Garosu (ispala u četvrtfinalu) i US Openu (osvojila titulu) – na Vimbldonu nije igrala zbog povrede ramena – zabeležila 18 pobeda, po čemu je poravnata sa Džasmin Paolini iz Italije.

Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL

Odbijanje pozdrava kao znak revolta

Iako dominantna, teniserka rođena u Minsku je imala popriličan broj problema u prethodnim godinama koji nemaju apsolutno nikakve veze sa sportom kojim se bavi.

Naime, od početka ruskog napada na Ukrajinu, koji podržava i Belorusija, zemlja u kojoj je Sabalenka rođena, teniserke iz Ukrajine su redom odbijale da se rukuju. Tako su Marta Kotsjuk, Lesija Curenko i Elina Svitolina redom odlučile da ne ispoštuju nepisana pravila fer-pleja i po završetku svojih mečeva prošle pored Sabalenke bez ikakve reakcije.

Tragedija koja ju je potresla iz korena

PROČITAJTE JOŠ...

No, neuporedivo teži udarac po jednu od najboljih igračica u istoriji „belog sporta“ stigao je u martu 2024. godine.

Sabalenka je od juna 2021. godine bila u vezi sa legendarnim hokejašem Konstantinom Kolcovim, ali su njih dvoje raskinuli nekoliko nedelja pre nego što je svet obišla tragična vest – Kolcov je pronađen mrtav 20. marta, nakon što je pao sa terase apartmana u kom se nalazio u tom trenutku.

Prema nekim navodima, hokejaš je izvršio samoubistvo jer je, navodno, Sabalenka u međuvremenu pronašla novog partnera, i to u trenutku kada je Kolcov došao u Sjedinjene Američke Države sa nadom da bi mogli da se pomire.

Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL

„Konstantinova smrt je nezamisliva tragedija, iako više nismo bili zajedno, srce mi je slomljeno. Molim vas poštujte moju privatnost i privatnost njegove porodice tokom ovih teških trenutaka“, napisala je Sabalenka, nakon čega je u drugoj poruci dodala:

Želim da iskoristim trenutak da se zahvalim svim mojim fanovima na vašoj ljubavi i podršci u ovom teškom trenutku. Vaše lepe reči mnogo znače i ja ih nosim sa sobom svaki dan. Tako sam zahvalna za sve vas.“

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar