Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Novak Đoković je doživeo nesreću na ovogodišnjem Rolan Garosu, zbog povrede kolena morao je da odustane pred četvrtfinale, a u sredu je i operisan u Parizu.

Kako mu je dovedeno u pitanje učešće na Vimbldonu i Olimpijskim igrama u glavnom gradu Francuske, Novak je brzo reagovao i otišao na operaciju, ali povrede kolena i oporavak mogu da budu izuzetno neugodni.

Ova situacija pomalo podseća i na onu koju je imao Rodžer Federer pred kraj profesionalne igračke karijere. Švajcarac je tokom poslednje faze karijere, imao mnogo nevolja i problema, baš zbog kolena.

PROČITAJTE JOŠ:

Federer je 2016. godine povredio koleno na zaista bizaran način – kada je pripremao kupku za ćerke bliznakinje.

Početkom februara te godine urađena mu je artroskopija kolena i odstranjen problematičan deo meniskusa, a 11 meseci posle operativnog zahvata, Rodžer se vratio i u Melburnu 2017. osvojio grend slem titulu pobedivši Rafaela Nadala u finalu sa 3:2.

Međutim, kolena su postala slaba tačka Federera, koji je 2020. godine ponovo imao problem sa tom povredom. Švajcarac je napravio pauzu od 7. februara 2020. do 10. marta 2021. godine. Urađena su mu još dva zahvata na kolenu, ali se već tada naziralo da je kraj karijere blizu.

Kada se vratio u 2021. mislilo se da će na travi biti u odličnoj formi, ali je najpre izgubio u osmini finala u Haleu od Feliksa Ože-Alijasima sa 2:1, da bi na Vimbldonu u četvrtfinalu doživeo debakl od Huberta Hurkača sa 2:0 (6:3, 7:6, 6:0). Malo ko je tada verovao, ali crne slutnje su se obistinile – bio je to poslednji zvanični meč Federera u karijeri.

PROČITAJTE JOŠ:

U septembru 2022. Rodžeru je priređen fenomenalni ispraćaj na Lejver kupu, gde je u dublu sa Rafaelom Nadalom odigrao svoj poslednji duel.

Tri operacije kolena u relativno kratkom vremenskom periodu, bile su previše i za majstora tenisa iz Bazela, a sada se nadamo da slična situacija neće biti viđena sa Novakom.

Treba znati da je Federer u trenutku odlaska u penziju imao 40 godina, dok je Novak nedavno proslavio 37. rođendan. Takođe, Đoković već dugo važi za jednog od fizički i mentalno najspremnijih sportista na planeti, koji mnogo vremena i truda ulaže u svoje telo i ima gvozdenu disciplinu, a već godinama unazad i poseban režim ishrane.

U ovom trenutku nije jasno kada će se Novak vratiti na teren, nije nepoznato da i dalje ima veliku želju da se takmiči i osvaja najveće trofeje, a mnogi se nadaju da će ga videti na Olimpijskim igrama u Parizu, gde hoće da uzme zlato koje mu nedostaje.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare