Novak Đoković
Foto: Tanjug AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Rešena misterija.

Foto: Nova.rs

Način na koji Novak Đoković igra ne prestaje da oduševljava teniski svet, a njegovi navijači su otkrili šta to igranje protiv Noleta čini najtežim  mogućim zadatkom za rivale.

PROČITAJTE JOŠ...

U opširnoj ispovesti, šest tenisera iz Top 10 otkrilo je šta je to toliko problematično kod Novaka za druge tenisere pa ne mogu sa njim da se izbore.

Prvi je reč u tekstu na portalu „Athletic“ dobio Karlos Alkaraz:

„Pritisak. Pritisak koji stavlja na sve. Znate, ne samo na mene, na svakoga ko igra najbolje što može oko tri sata na grend slemu. Morate da se suočite sa tim, ali to je nešto što ja i želim. Nadam se da ću igrati u finalu protiv njega. Ali, za mene bar, to je bar najteža stvar. Sve što radi izgleda baš lako.

Kreće se dobro, udara lopticu dobro, čisto. Ne bih rekao da bilo šta radi pogrešno, uvek sve izgleda veoma lako. Teško je pronači slabost. Najveći razlog za grč na Rolan Garosu u polufinalu bila je tenzija jer sam u polufinalu grend slema igrao sa Novakom“, rekao je Alkaraz.

EPA-EFE/NEIL HALL

Holger Rune, mladi Holanđanin koji je šesti na svetu, se nadovezao:

„Njegov um. Kad igraš protiv njega, iako odigraš dobar poen, osećaš se kao da ga nisi nikako poremetio. Jednostavno je tu tokom svakog poena, igra svoj najbolji tenis, svom snagom. Možda zvuči jednostavno, ali u žaru trenutka, impresivno je videti to“, rekao je čovek koji je dva puta savladao Đokovića od tri meča koliko su odigrali.

Sličnog je stava i Kasper Rud, četvrti teniser palnete:

Novak Đoković i Kasper Rud Foto: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

„Mislim da mu je defanziva na drugom nivou. Način na koji se kreće i kako uzvraća udarce… Teško je napraviti viner protiv njega. Uspeva da stigne loptice koje ne izgledaju kao da može da ih stigne, čak iz tih pozicija u stanju je da pošalje sjajan ritern sa velikom dubinom. A sjajno i „čita“ igru, na sve to. Svaki put kad je kartka lopta, problematično je znati na koju stranu da idete jer gotovo uvek uspe da „pročita“, a čak i kad ne uspe, neretko stigne. Jednostavno, podigao je odbranu na viši nivo.“

Osmi igrač sveta Janik Siner prvo je duboko uzdahnuo, a potom počeo svoj monolog o Đokoviću, protiv kog će igrati u polufinalu Vimbldona:

„Teško je nadvladati ga jer ima veoma, veoma dobar tajming na lopti i kreće se veoma dobro. Imam osećaj da je poboljšao servis, teško ga je predvideti. Očigledno, mentalitet je veoma jak, tako da ima mnogo stvari koje radi odlično. Svaki put kad igram protiv njega osećam da je nešto drugačije.

Osvajanje toliko velikog broja grend slemova i turnira, neverovatno je, ali takođe moraš da budeš fizički spreman, jer igraš pet sati dnevno a on ima snage za to. Srećan sam jer mogu da učim od njega“, rekao je Siner.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

O tome je govorio i Stefanos Cicipas:

„Mislim da nema rupa u njegovoj igri. Nema većih slabosti koje možete da iskoristite. Njegov forhend i bekhend su podjednako dobri. Tako da, da, možete da ga pobedite, ali morate da budete uporni i napadate onda kad nema čekanja. Servira dobro. Mislio sam da mu forhend nije toliko dobar, ali me je naterao da promenim mišljenje. Ljudi govore kako ima sjajan bekhend, ali ja mislim da su i bekhend i forhend podjednako dobri“, rekao je on.

A čovek kog je Novak ostavio bez polufinala Vimbldona, Andrej Rubljov, rekao je:

„Igra savršeno jer ima veoma, veoma dobre noge. I zna kako da brzinu koristi protiv igrača. Ponekad kad igrate jako protiv njega, Novaku to odgovara. Sa takvim nogama i brzinom, igra bez greške. Na kraju, natera vas na dodatne udarce i promašite“, zaključio je Rubljov.

BONUS VIDEO Novak izludeo Rubljova