Rafael Nadal povratak Monte Karlo
Foto: Tanjug/AP Photo/Tertius Pickard, File)

Rafael Nadal je još prošle godine najavio da bi ova sezona mogla da mu bude poslednja u karijeri, a nekako sve ide ka tome da uskoro legendarni Španac svira kraj.

Celu karijeru Nadal je vukao mnogobrojne povrede, neke probleme je rešavao u hodu, ali sve to je ostavilo dubokog traga na njegovo telo, koje sada u 38. godini više nije spremno za najveći nivo tenisa.

Rafa ima hroničnih povreda, problemi sa stopalom su već godinama tu, ali kamo sreće da je samo to u pitanju.

PROČITAJTE JOŠ:

Prošle sezone Nadal je igrao samo na Junajted kupu i na Australijan openu, gde je poražen od Mekenzija Mekdonalda već u drugom kolu.

Tada niko nije mogao da nasluti da bi to mogao da bude možda i poslednji veliki turnir na kom će Rafa nastupiti. Svi se nadaju da to neće biti tako, ali…

Najpre se mislilo da će Nadal biti spreman za sezonu na šljaci prošle godine, ali to nije bio slučaj. Tada je iskusni Španac objavio da će mu više meseci biti potrebno za oporavak i trening kako bi opet mogao da se takmiči.

Propustio je Nadal gotovo celu 2023. godinu, a onda se vratio početkom 2024. Međutim, ni to nije prošlo baš slavno. U Brizbejnu je odigrao tri meča, a poražen je nakon drame od Džordana Tompsona.

PROČITAJTE JOŠ:

A onda? Pa, nova povreda. Mišić opet nije izdržao i Rafa je ponovo morao na pauzu. Odmarao je sve do početka marta, a onda je igrao na egzibiciji u Las Vegasu protiv Karlosa Alkaraza. Jasno je da to nije meč koji se igrao punim intenzitetom, ali je popularni Karlitos morao dobro da se pomuči kako bi došao do pobede – 3:6, 6:4, 14:12.

Iako je Nadal izgledao dobro, ubrzo je stigla potvrda da je otkazao Indijan Vels, onda i Majami zbog problema sa telom.

U prvom planu su i dalje problemi u predelu stomaka, koji su mučili Nadala više puta tokom karijere, pa i tokom prethodne dve godine.

Zašto je povreda abdomena toliko nezgodna za tenisere?

Nadal ne može da servira punom snagom, jednostavno pri tom pokretu oseća bol i to ga sada sprečava da igra.

Kada teniser ne može da servira punom snagom, teško je da se nada bilo kakvoj pobedi protiv bilo kog rivala.

Iako su se mnogi nadali da će Nadal biti spreman za sezonu na šljaci, Rafa je pre nekoliko dana odjavio Monte Karlo i zabrinuo sve porukom.

„Pozdrav svima, ovo su teška vremena za mene sportski gledano. Nažalost, obaveštavam vas da neću igrati na Mastersu u Monte Karlu. Moje telo mi jednostavno ne dozvoljava. Iako radim teško i ulažem maksimalne napore svakog dana, i želja da igram i takmičim se na turnirima je uvek meni bila važna, istina je da danas ne mogu da igram. Nemate pojma koliko mi je ovo teško. Jedino što mogu je da prihvatim situaciju i pokušam da pogledam bližu budućnost kako bih imao šansu da budem bolje“, napisao je Nadal.

Još uvek nema informacija o tome kada će se Nadal vratiti na teren, ali jasno je da se Rafa već dugo muči i da bi možda najpametnije bilo da uskoro ozvaniči kraj karijere. Verovatno je idealna prilika da se Nadal oprosti u Parizu, da li na Rolan Garosu ili na Olimpijskim igrama, može da se diskutuje.

Nadal je čak 14 puta osvojio Rolan Garos, što je verovatno rekord koji niko nikada neće nadmašiti. Ove sezone drugi grend slem na programu je od 20. maja do 9. juna, dok su Olimpijske igre na istom mestu u kalendaru od 26. jula do 11. avgusta.

„Zabrinut sam. Voleo bih da se uskoro vrati na teren. Ne znam ništa o Nadalu. Očito da se kao Španac i ljubitelj tenisa bojim da on neće igrati na turnirima koji su mu toliko posebni. Ako preskoči Monte Karlo, nadam se da će makar igrati u Španiji. On je oduvek moj idol. Ne postoji lepši način za debi na Olimpijskim igrama nego da igram sa njim u paru. Videćemo kako možemo obojica ići u Pariz, jer sve je moguće“, poručio je Karlos Alkaraz.

Foto: IMAGO / imago sportfotodienst / Profimedia

Teško je zaista gledati Nadala kako se muči, kako otkazuje turnire u nizu, kako mu telo sve lošije podnosi napore… Šta god da se desi do kraja njegove karijere, jasno je da će Nadal uvek ostati jedan od najboljih tenisera u istoriji, kao i najveći rival Novaka Đokovića.

Baš zbog toga, ali i mnogih drugih činjenica, Nadal treba da preseče i oprosti se onako kako priliči najvećima.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar