Foto: AP Photo/Manu Fernandez

Lejver kup održan prošlog vikenda u Berlinu nije baš prijao teniserima iz vrha svetske ATP liste, pošto u nakon njega doživeli neuspehe.

Čak petorica tenisera su poraženi na startu turnira koji su usledili odmah nakon Lejver kupa, inače egzibicionog turnira, gde je Rodžer Federer jedan od glavnih ljudi.

Tejlor Fric, Stefanos Cicipas, Kasper Rud, Frensis Tijafo i Alehandro Tabilo su takmičenje u Pekingu ili Tokiju završili već u prvom kolu.

Sva petorica prethodno su nastupala u Berlinu, što im očigledno nije baš prijalo ili ih je umorilo pre turnire iz serije 500.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovom „prokletstvu“ treba dodati da su se Grigor Dimitrov i Aleksander Zverev povukli sa ovonedeljnih turnira zbog zdravlja. Tanasi Kokinakis nije bio nigde ni prijavljen.

Fric je izgubio od Artura Fisa (2:1), Cicipas od Aleksa Mihelsena (2:1), Rud od Džordana Tompsona (2:0), Tijafo od sunaordnika Brendona Nakašime sa 2:0, a Tabilo od Holgera Runea, što se i ne može reći da je iznenađenje, za razliku ostalih mečeva.

„Jasno mi je da je teško za ATP da skrati sezonu kada najbolji teniseri igraju egzbicije u slobodnim nedeljama. Stalno slušam kako ljudi kritikuje igrače koji traže promene u kalendaru a onda idu na unosne revijalne turnire, ali tu ima jedna velika razlika. Egzibicije nisu ni približno iscrpljujuće kao zvanična takmičenja“, rekao je Fric.

Objasnio je i u čemu je glavna razlika.

„ATP turnir donosi oko pet dana igranja i morate da budete maksimalno skoncentrisani i na terenu i van njega. Sa druge strane, na egzibiciji zabaviš ljude i odeš. To je veoma slično nedelji odmora. Turniri su mnogo zahtevni i fizički i psihički dok egzibicije nisu.“

PROČITAJTE JOŠ:

Nije siguran da navijači kapiraju o čemu se radi.

„Ne verujem da će me navijači 100 odsto razumeti, jer oni ne mogu da shvate koliko je teško igrati kada ste isceđeni i fizički i psihički. Ali se nadam da će me bar teniseri shvatiti.“

Teniseri i sportisti generalno sve češće pričaju o gustom kalendaru i čestim naporima kojima su izloženi. Videćemo da li će u tenisu biti promena u narednih nekoliko godina, jer ništa epohalno nije najavljeno.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar