Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Patrik Muratoglu, teniski stručnjak i trener, objasnio je podatak koji je iznenadio mnoge ljubitelje belog sporta.

Tokom US Opena ove godine pojavio se podatak da Arina Sabalenka ima u proseku brži forhend (129 km/h) od Novaka Đokovića (122), Karlosa Alkaraza (127) i Janika Sinera (126).

„Možda je to vas iznenadilo ali ne i mene. To je jedna od najvećih razlika između muškog i ženskog tenisa. Muškarci igraju sa mnogo više spina, lopta ide više, manje je brza, ali teža za kontrolu. Velika razlika između muškaraca i žena je da se muškarci brže kreću i zato ima logike da teniserke udaraju lopticu brže, jače i niže preko mreže“, priča Muratoglu.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodatno je pojasnio svoju tezu.

„Većina, ne i Koko Gof, biće u nevolji u takvim situacijama. Zato je logično da teniserke rizikuju više, da napadaju svaki ritern, da igraju niže, bliže mreži, brže sa manje spina. Ako kod muškaraca to uradite, oni će iskoristiti vašu brzinu loptice protiv vas. Mnogo ćete rizikovati bez nagrade, dok ćete kod žena imati nagradu za taj rizik. Zato loptica kod muškaraca ide sporije iako je verovatno brže udaraju ali koriste više spina“, dodao je Muratoglu.

Ipak, jasno je da je na ovaj podatak pre svega uticala Sabalenkina snaga, jer su ostale teniserke iza nje po ovom parametru i ne udaraju tako moćno kao muškarci.

Takođe, veoma je bitno istaći i podlogu na kojoj se igra, koja najviše odgovara Beloruskinji, što objašnjava i njene uspehe na Australijan openu, dok je nešto manje uspeha imala na šljaci i travi.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar