Foto: Printscreen/Instagram: adam.datadriven

Novak Đoković, najbolji teniser ikada, poznat je po tome što uvek pokušava da unapredi telo i pripremu za mečeve, te najvažnije tunire. Tokom US Opena koristio je Novak tehnologiju za koju mnogi nisu znali, a sada je i poznata tajna njegove rukavice.

Naime, Novak Đoković je tokom pauze između gemova u Njujorku šaku leve ruke stavio u rukavicu koja podseća na onu koju svi koristimo u kuhinji.

Pored toga, u istom trenutku, ispod majice stavio je crevo koje je bilo hladan vazduh direktno u njegovo telo.

PROČITAJTE JOŠ

Do tog momenta nismo znali šta i kako sve to pomaže Đokoviću, ali je nekoliko nedelja kasnije sve poznato.

„Đokovićeva telesna temperatura je postajala sve veća, što dovodi to toga da snaga mišića i njihova izdržljivost opada. Veliko otkriće u nauci tvrdi da se izdržljivost mišića može povećati za 144 odsto, ukoliko ohladite šake tokom treninga ili bilo koje sportske aktivnosti. Ime ove aktivnosti zove se „Palmar Cooling“ i legalno je, a Novak je upravo to koristio tokom US Opena. Rukavica se hladi iznutra i vraća telesnu temperaturu na optimalni nivo. Ne treba vam posebna sprava za ovo, jednostavno samo držite ruke ispod hladne vode, oko tridesetak sekundi, nekoliko puta pre treninga i imaćete slične efekte kao i Đoković“, objasnio je Adam Katc, analitičar sa Univerziteta (MIT).

Od Đokovića svaki dan može nešto novo da se nauči, te vam odgovorn na ovo pitanje može sigurno pomoći.

ATP lista na kakvu nismo navikli

Novak Đoković je sa Dejvis kup reprezentacijom Srbije ostvario pobedu protiv Grčke i tako je obezbedio opstanak u Svetskoj grupi, ali zbog toga neće dobiti nove bodove za ATP listu.

Ovog 16. septembra nema većih promena na ATP listi jer su svi najbolji teniseri, kao i Novak, ili odmarali ili igrali u Dejvis kupu.

Đoković je zadržao svoj bodovni saldo koji je i imao posle US Opena i na novoj listi objavljenoj ovog ponedeljka i dalje je četvrti teniser sveta sa 5.560 bodova.

Ipak, ukoliko želi da se vrati na neko od prva tri mesta Đoković, imaće veoma težak zadatak do kraja godine.

Janik Siner je nakon titule na US Openu stigao do rekordnog broja bodova u karijeri i jop uvek je broj jedan (11.180).

Drugoplasirani na listi je Aleksander Zverev sa 7.075 bodova, dok je Karlos Alkaraz na četvrtom mestu sa 6.690.

U Top 10 tenisera sveta nalaze se još i Danil Medvedev, Andrej Rubljov, Tejlor Fric, Hubert Hurkač, Kasper Rud i Grigor Dimitrov.

BONUS VIDEO Konferencija Đokovića, Troickog i Međedovića posle pobede nad Grčkom u Dejvis kupu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare