Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Širok osmeh i jedan trzaj kojim se bacila na šljaku pokazao je koliko je srpskoj teniserki značilo to što je u četvrtak prošla u treće kolo Rolan Garosa.

Za nas kao razmažene teniske navijače bi pre petnaestak godina ovakva informacija bila verovatno uobičajena i prošla bi uz sleganje ramena i „pfff“.

Razlog je jednostavan – u to vreme su Jelena Janković i Ana Ivanović, sa svojim različitim stilovima igre pokazivale svetu zašto su bile prve teniserke na WTA listi.

PROČITAJTE JOŠ

Ana je bila ona koja je razornim udarcima, kada bi počela da ih pogađa, mogla da razoruža bilo koga.

Jelena je igrala tenis sa mnogo trčanja i dobre defanzive, uz izvrsne bekhende koji su znali da namuče i one prave teniske „terminatorke“ kakva je nekad bila Žistin Enan.

Foto: PA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Neki od nas se sećaju tog perioda sa setom, jer se tada očekivala titula na Rolan Garosu i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. I dočekali smo jednu 2008. od Ane Ivanović. Posle toga, ništa.

Sada smo kod devojaka i od neke ozbiljnije priče za titule sa manjih turnira predaleko. Pojavljivale su se sporadično i Aleksandra Krunić i Bojana Jovanovski i Nina Stojanović, ali falilo je i kvaliteta i kontinuiteta.

Ipak, nešto pomnije već dugo gledamo u Olgu kao u devojku koja je još 2018. nagovestila svoj potencijal i od tada ga nije ispunila.

Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Bilo je tu i emotivnih i psihičkih turbulencija i muka zbog kojih na terenu nije sve izgledalo idealno.

Jer, kako drugačije objasniti da devojka koja u Moskvi pobedi četiri rivalke iz Top 100 na svetu, pa i Top 10 igračicu Juliju Gerges u tom trenutku i uzme titulu, posle spadne na neke turnire nižih kategorija od tog 250. Tada je usput eliminisala i Anastasiju Potapovu koja je skorije doživela lep uspon, i to sve je uradila sa 17 godina – pa nemoguće da posle toga nije mogla da se pokupi i da je lunjala tu negde između 100. i 200. mesta na WTA listi.

Moguće je. Moguće je bilo i da počne da gubi od teniserki koje su ispod 150, 190. mesta na WTA listi kao od šale i onda dođe do toga da gubi i od devojaka koje su ispod 600. mesta na svetu.

Olga Danilović
Olga Danilović; Foto: Nova.rs

Iga Švjontek ju je recimo pobedila početkom 2019. kada je bila 140. teniserka sveta, a u poslednje dve sezone je upravo ona hit u ženskom tenisu i jedna od onih koje želite da pobedite.

Što to ne bi mogla da bude i Olga? Fizički deluje impozantno na terenu, dug korak, visina nešto preko 180 centimetara… i već je i ranije pobeđivala neke od igračica poput Paule Badose, baš 2019.

I Švjontek i Badosa su u nekom trenutku dogurale do svog zenita, Olga ga još uvek traži i nije joj kasno, ima tek 22 godine.

Isprva je teško razumeti što je tako nekonstantna, ali se sad nekako kristališe kao činjenica da ćerka slavnog košarkaša i predsednika KSS Predraga Danilovića, mora da bude potpuno ispunjena na više životnih polja da bi se to prenelo i na teren. Izgleda da je u poslednje vreme tako kada je postalo poznato da je u vezi sa golmanom Janom Oblakom.

Olga Danilović
Olga Danilović; Foto: Nova.rs

„Samo sam vas čekala. Kada se osećaš lepo, sve je lepše, lakše, bolje, kada si ispunjen u svakom planu. Puno je tu sati, sati i sati na terenu, van terena, deifnitivno kada je lepo van terena, možda može da bude bolje i na terenu, hajde tako da kažemo. Jesam spakovala, stavila sam mašnicu i sve“, rekla je i sama Olga.

Loš kraj prošle godine i ne tako slavan početak ove nastaivli su se serijom pobeda na ITF turniru u Madridu gde je Srpkinja otišla do kraja i napokon ušla u ritam.

Nastavilo se i sada kada je došla do onoga što svi opravdano opisuju kao njen rezultat karijere na grend slemovima.

Olga Danilović Foto:Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Prošla je kroz kvalifikacije koje su joj bile „rak rana“ u Australiji, pobedila je Votson, Vikmajer i Andrejevu, a onda i Ukrajinku Katerinu Baindl i Italijanku Jasmin Paolini.

Svaki put u dva seta, a obe rivalke iz glavnog žreba su bolje bile rangirane od Danilovićeve. To šalje jasnu poruku da kad hoće – može.

Neće ona moći da oponaša trčanje i brzinu jedne Jelene Janković ili Žistin Enan, možda neće moći da udara jako kao Serena Vilijams ili Ana Ivanović (sve je to možda), ali je jasno da u nekom miksu može da pronađe sebe i postane svoja najbolja verzija.

Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Svi su uvereni da tu verziju još nismo videli, dobili smo samo nagoveštaje i to kroz igranje drugog kola Australije i US opena i sada treće kolo Rolan Garosa.

Čeka je okršaj sa Ons Žaber. Sedma teniserka sveta koja je u prethodnom periodu bila jedna od onih „za pobediti“. I prava potvrda da ako hoćeš i možeš do vrha, moraš da pobeđuješ one koji su već tamo. Pa da sačekamo onda da Olga pokaže može li do tamo i pripada li tom društvu.

BONUS VIDEO Đoković besni na svoj tim u boksu u Rimu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar