Foto: Profimedia

Pokušaj broj pet, mesto dešavanja Pariz 2024. Novak Đoković kreće u novu misiju osvajanja olimpijskog zlata.

“Soccerbet iz Pariza”

Foto: Nova.rs

Prvi rival Metju Ebden u subotu oko 13.30 na kultnom „Filipu Šatrijeu“.

Iako u tenisu nema težinu osvajanja grend slem turnira, neki bi rekli ni osvajanja mastersa jer su tokom istorije do početka 21. veka na Olimpijskim igrama igrali slabije rangirani igrači, sve se promenilo dolaskom trojice gladijatora.

PROČITAJTE JOŠ

Rafaelu Nadalu, Rodžeru Federeru i Novaku Đokoviću postalo je jednako važno da u svoje bogato nasleđe dodaju i zlatno odličje sa najvećeg sportskog događaja na svetu. Nadal je to već uradio, Federeru je pošlo za rukom u dublu, a Novak za sada ima samo jednu bronzu.

Iako ih je obojicu ostavio nedvosmisleno iza sebe po uspesima u sportu u kojem je dostigao status najvećeg ikada, olimpijsko zlato je ostalo njegov nedosanjan san. A reklo bi se i njegova bol. Jer, za Đokovića, osvajanje zlata je mnogo više od novog trofeja u kolekciji.

Novak od prvog dana svoje karijere nije krio privrženost i ljubav prema Srbiji. Od trenutka kada je odbio basnoslovnu ponudu Burtanaca da uzme njihovo državljanstvo do mnogih poteza, reči i stvari koje je radio ističući svoj patriotizam koje su mnogima bile trn u oku, a njemu čak i kamen spoticanja.

Nije ga to sprečilo da pokaže koliko voli svoju domovinu gde god može i kad god može.

Foto: Gao Jing / Xinhua News / Profimedia

„Mali od Srbije“ je odvno svima poremetio planove, a i dalje je tu u vrhu, gladan i željan uspeha is posoban da ih ostvari.

Olimpijsko zlato za sada mu je izmicalo na bolne načine. Od poraza od Del Potra u dva navrata do potpunog raspada u Tokiju kada je izgledalo da može da osvoji iu singlu i u mešovitom dublu, ali je njegova želja i dalje tu.

Put nikada neće biti teži jer ga čeka paklen žreb, zahuktali Karlos Alkaraz i mnogi koji bi da mu skinu skalp.

Ovoga puta je odlučio da se sprema u tišini, van olimpijskog sela jasno stavljajući do znanja da je ovoga puta rešen da ide do kraja. Prvi protivnik je neočekivani učesnik turnira, Australijanac Metju Ebden.

Novak Đoković i Metju Ebden će odmeriti snage u subotu ne pre 13.30 na stadionu „Filip Šatrije“.

Australijski teniser ima negativan skor u singlu u karijeri (79-128), nema nijedan trofej i najbolji plasman mu je 39. mesto na planeti. Od pre dve godine je potpuno odustao od singla, ali se pronašao u dublu. U singlu tako više nema ni mesto na ATP listi što je još luđe. Dobio je priliku kao alternativa jer su u Parizu morali da izaberu nekog od igrača koji je već tu, nisu mogli da uruče naknadni poziv.

Foto: Peter Byrne / PA Images / Profimedia

Ebden bi trebalo da bude samo usputna stanica za srpskog tenisera i ne bi trebalo da ima previše problema.

Ukoliko Novak slavi mogli bi da gledamo jubilarni 60. okršaj sa Rafaelom Nadalom, koji je doduše pod znakom pitanja jer iz tabora Španc aponovo pominju probleme s apovredama.

Bio bi to istorijski meč po mnogo čemu jer bi Srbin tako dobio priliku da treći put u karijeri savlada Nadala na „Rolan Garosu“, a ovog puta prvi put na olimpijskom turniru.

U ovom trenutku je međusobni skor 30-29 za Đokovića, ali je pre toga neophodno da Nadal savlada i Martona Fučoviča.

U osmini finala bi Srbin mogao da igra protiv Artura Fisa koji je glavni favorit u ovom delu žreba. Mladi Francuz je silno napredovao, ali je jedan od najlakših na listi potencijalnih rivala. Ipak, onda kreće pravi pakao.

Zatim bi u četvrtfinalu Srbin mogao da ima najtežeg mogućeg rivala od svih protivnika koje je mogao da dobije u ovoj fazi – Stefanosa Cicipasa. Grk je u finalu Rolan Garosa 2021. godine vodio sa 2-0 protiv Đokovića, ali je Srbin uspeo da preokrene.

Foto: Profimedia

Sa druge strane osvojio je i tri titule u Monte Karlu, pa nema nikakve dileme da i te kako dobro zna da igra na šljaci. Najteži mogući rival bez ikakve dileme u ovoj fazi.

U polufinalu bismo mogli da vidimo reprizu iz Tokija kada je Aleksander Zverev uspeo da sruši Srbina, iako je Đoković imao set i brejk prednosti.

U finalu bismo potencijalno još jednom mogli da vidimo okršaj protiv Karlosa Alkaraza od kog je ubedljivo izgubio u finalu Vimbldona sa 6:2, 6:2, 7:6(4).

Put je iscrtan, a ishod svi priželjkujemo.

Novače, vreme je da zagrizeš to zlato i ponovo ućutkaš sve hejtere.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar