Novak Đoković Foto:EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Novak Đoković je napunio 37 godina zbog čega su sve glasnije priče da bi mogao da uskoro završi karijeru.

Rezultati ove godine mu nisu išli u prilog, a srpski teniser je po prvi put delovao kao čovek koji se više ništa ne pita kada je raspodela glavnih trofeja na talonu.

Na sve to se nakalemila i povreda koju je doživeo na Rolan Garosu i sve je nekako nagoveštavalo da bi mogao u narednom periodu da odense odluku o kraju karijere.

Mnoge prognoze su išle do toga da će nakon Olimpijskih igara odigrati US Open i Australijan open i da će na proleće naredne godine reći zbogom tenisu, ali situacija sa Vimbldona je sve promenila.

PROČITAJTE JOŠ

Dva ključna momenta koja su se dogodila u Londonu uz informacije koje dolaze sa nekoliko strana najavljuju da karijera najboljeg tenisera nisu ni blizu kraja i da bi još bar dve godine mogao da se bori za najveće trofeje.

Nakon što je u Parizu doživeo povredu i operaciju meniskusa, mnogi nisu očekivali da ga vide u Londonu, a kamoli da u toj situaciji napravi ozbiljan rezultat.

Đoković je morao da u uslovima hibridnih priprema u kratkom vremenskom roku dostigne optimalan nivo forme da bi mogao da bude konkurentan, što mu je u velikoj meri uspelo.

Novak Đoković
Foto: Tanjug/AP Photo/Mosa’ab Elshamy)

Stigao je do finala, odigrao nekoliko sjajnih mečeva, a na kraju nije imao dovoljno da osvoji Vimbldon, ali je pokazao da može da ostane u igri do kraja.

Upravo mu je to što je u takvim uslovima bio konkurentan poslužilo kao lakmus da još uvek može da se takmiči na najvišem nivou i u ovim godinama i da u uslovima normalne pripreme za turnir ima i dalje realne šanse da osvaja trofeje bez obzira što je dobio žestoku konkurenciju u mladim snagama.

Takođe, lošiji rezultati ove sezone i samo jedno finale probuili su u njemu glad, kao i činjenica da su ga pre svega Janik Siner i Karlos Alkaraz prešišali. To je ponovo probudilo želju i fanatični takmičarski duh koji ga je i gurao sve ove godine na putu do najboljeg svih vremena.

Drugi važan faktor zbog kojeg bi mogao da produži igranje jeste porodica.

Od kako je postao otac, Novak je dobio još jednu, najveću životnu ulogu, a bilo je primetno kako je vreme odmicalo, a deca rasla da mu je sve teže da ide na turnire bez njih.

Novak Đoković Foto:EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Utisak je da mu je to u Australiji najviše nedostajalo kada je preko dva deset dana bio bez svih njih. Sada je na Vimbldonu bila dramatično drugačija situacija.

Novak u Engleskoj tradicionalno ima podršku porodice, ali je ovoga puta dleovalo da je to otišlo na jedan viši nivo. Klinci su bili sa njim na svakom koraku, čak i na treninzima je značajan deo vremena odvajao da bi se sa njima igrao. Taj momenat da na turnirima može da provodi veliki deo vremena sa svojom decom i da su sada u uzrastu kada je mnogo lakše putovati sa njima i da ne mora da ostaje bez njih na duže vremenske periode bilo je saznanje koje mu je trebalo.

Jer, ako porodicu može da ima uz sebe i tokom turnira ili bar većinu njih zbog obaveza u školi, a i dalje postoji motivacija za trofejima i telo je pritomi dalje sposobno za najveće napore, onda nema razloga da prestane da se bavi onim što najviše voli.

Da je tako potvrđuje i najava da će igrati Dejvis kup za Srbiju koju očekuje borba za opstanak protiv Grčke. Čim je odlučio da pomogne da selekcija ostane u najjačoj Svetskoj grupi, znači da ima ambiciju da i u narednom periodu proba još jednom da osvoji pehar koji mu je bio jedna od prekretnica karijere.

To je samoo potvrda i njegove velike motivacije i želje da da i dalje igra na visokom nivOu što znači da ćemo ga gledati sigurno još neko vreme u ozbiljnim pričama za najveće titule.

BONUS VIDEO

BONUS VIDEO: Dončić nagovorio protivnika da promaši bacanje i dopusti Slovencima šansu za prvo mesto

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare