Foto: AP Photo/Alastair Grant

Moglo je da bude mnogo, mnogo teže, ali žreb izgleda kao da je Đoković na konkursu birao protivnike za prva tri kola. Onda slede potencijalno paklene dve runde, nešto lakše polufinale i možda još jedno epsko finale nezvaničnog svetskog prvenstva u tenisu.

Novak Đoković je saznao ko će mu biti potencijalni rivali na ovogodišnjem Vimbldonu koji počinje 1. i traje do 14. jula. Drugi teniser planete je dobio savršenog protivnika za prvo kolo – Vita Koprivu. Mnogi ljubitelji tenisa su morali da koriste različite načine pretrage da bi saznali ponešto o Čehu koji je kroz kvalifikacije stigao do prilike da debituje u glavnom žrebu grend slema na travi.

PROČITAJTE JOŠ

Dosta je zgodno da je Kopriva upravo prva pretnja na travi, pa ćemo videti čitav niz luckastih naslova i igre reči. Kopriva je ove godine po prvi put stigao do grend slema (debitovao na Australijan openu), a na Rolan Garosu i US Openu do sada nikada nije prošao kvalifikacije.

Najbolji plasman na ATP listi mu je 111. mesto i u karijeri je zaradio tek 675.921 dolar. Kopriva više voli da igra na šljaci koja mu je omiljena podloga, a najviše poverenja ima u sopstveni bekhend.

Ipak, Đoković je sjajno prošao na žrebu, ali je samo pitanje koliko je on fizički spreman da iznese sve posle operacije medijalnog meniskusa pre 20 dana. Ipak, kako se odlučio na ovaj potez nema sumnje da je naciljao trofej.

Novak je zatim dobio još jedan potencijalni rutinski zadatak jer bi mogao da igra protiv boljeg iz duela Džejkoba Firnlija, 22 godišnjaka iz Velike Britanije koji je dobio specijalnu pozivnicu, ili protiv Alehandra Moro Kanjasa koji nikada nije bio više od 172. mesta na svetu. Kao sa konkursa, ni Novak ovako nešto ne bi izabrao.

U trećem kolu bi Novaka mogao da sačeka igrač kome je idol – Tomas Martin Ečeveri. Argentinca je do sada savladao sva tri puta, a bio bi ovo prvi put da zaigraju na travi.

Onda slede potencijalno komplikovan okršaj protiv Karena Hačanova, jednog od najstandardnijih igrača na ATP turu danas, ili Holgera Runea koji nakon fijaska sa trenerima ne uspeva da pronađe pravu formu (22-13).

Foto: Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

U četvrtfinalu Đokovića čeka „čudovište iz Poljske“ – Hubert Hurkač. Poljak je jedan od igrača koji najbolje igraju mečeve na travi i nekako uvek setove odvodi u taj-brejk. To se dešava toliko često da je znao da igra po devet taj-brejkova zaredom, pa se već govori da je „zavisan od taj-brejkova“.

Hurkačeva kombinacija moćnog servisa, solidnog forhenda i iznad prosečnog kretanja za tu visinu dovodi do toga da može da bude izuzetno opasan na travi. Biće ovo možda i najteži meč za srpskog asa do samog finala.

U polufinalu imamo situaciju da je Đoković uspeo da izbegne gotovo sve mine. Nijedan od nosilaca na njegovoj strani nikada nije stigao do polufinala Vimbldona! Zapravo je Aleksander Zverev kao četvrti teniser sveta trenutno najdalje stigao do osmine finala Vimbldona, a na svim ostalim turnirima je stizao barem do polufinala.

Uz njega bi potencijalno tu mogli da se nađu Andrej Rubljov, ukoliko uspe da prebrodi prokletstvo četvrtfinala (0-9), Tejlor Fric koji nije uspeo da stigne do polufinala ovog turnira čak ni kada je igrao protiv povređenog Rafaela Nadala, te Stefanos Cicipas ili Džek Drejper od koga Britanci mnogo očekuju ove godine.

EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Protivnik u finalu bi mogao da bude Janik Siner ili Karlos Alkaraz koji su glavni favoriti da dođu do ove faze, pa mnogi već priželjkuju klasik na travi od njih dvojice.

Ipak, ta polovina je neuporedivo teža jer se tu nalazi i Danil Medvedev, ali i Tomi Pol koji je nedavno osvojio trofej na travi, Aleksander Bublik koji je bio jedan od najboljih prošle godine godine na travi, te Grigor Dimitrov koji je pre 10 godina na istom mestu stigao do polufinala.

Kada se podvuče crta čini se da je sve idealno po Novaka. Moraće ozbiljno da se namuči u četvrtfinalu, ali je to faza u kojoj on već igra blizu svog maksimuma. Vreme je za napad na rekordnu osmu titulu na Vimbldonu čime bi se izjednačio sa Rodžerom Federerom.

Od 2018. godine je Đoković izgubio samo jedan jedini meč na Vimbldonu i to poslednji prošle godine od Karlosa Alkaraza u finalu.


Žreb Đokovića za Vimbldon

Prvo kolo: Vit Kopriva
Drugo kolo: Firnli/Moro Kanjas

Treće kolo: Ečeveri/Nardi
Osmina finala: Hačanov/Rune
Četvrtfinale: Hurkač/De Minor/Ože-Alijasim
Polufinale: Zverev/Drejper/Fric/Cicipas/Rubljov
Finale: Siner/Alkaraz

Protiv koga igraju srpski teniseri?

Odlično je prošao na žrebu srpski teniser Miomir Kecmanović, pa će u prvom kolu igrati protiv Sumita Nagala.

Dušan Lajović će u prvom kolu odmeriti snage sa Grigorom Dimitrovim koji je 2014. godine stigao do polufinala Vimbldona.

Laslo Đere će u prvom kolu Vimbldona izaći na crtu Luki Puju koji je stigao do glavnog žreba kroz kvalifikacije.

BONUS VIDEO Novak Đoković došao u Minhen da bodri Srbiju, izašao i na teren pred utakmicu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar